“VOLIM JE, ONA JE POSEBNA”: Ispovijest žene koja je usvojila djevojčicu sa Daunovim sindromom

Humanost i želja da pomaže drugima pratile su Silvanu tokom celog života.

Još kao dete naučila je koliko je važno biti dobar čovek.

Ja sam usvojena kada sam bila beba, pa sam uvek u sebi gajila potrebu da pomažem drugima. Biološki sam ispunjena, imam ćerku od 24 i sina od 20 godina. Ideja za hraniteljstvom javila se pre nekoliko godina – priča Veselinovićev.

Nakon završene edukacije socijalni radnici pozvali su Silvanu da vidi devojčicu u Zvečanskoj koja ima Daunov sindrom.

– Odmah sam zavolela Unu. Unini roditelji su izgubili roditeljsko pravo. Bila sam njen hranitelj od 2012. godine, zatim staratelj i sada sam njena majka – kaže

 Silvana.

Ova plemenita žena tvrdi da nije teško brinuti o detetu sa Daunovim sindromom ukoliko gajite veliku i pravu majčinsku ljubav.

– Ja je volim takvu kakva jeste, posebna je. Ona je vesela i umiljata devojčica. Porodica mi veoma pomaže i mi smo veoma srećni – tvrdi naša sagovornica.

Za Unu kaže da je veoma druželjubiva, 1. septembra je krenula u osnovnu školu, a do kraja godine bi trebalo sa majkom da se preseli u Pariz.

– Ja sam žena širokih shvatanja, moja ljubav je velika, ali Jagodina je malo mesto još ima predrasuda. U Francuskoj su bolji uslovi za decu koja imaju Daunov sinrom. Tamo ih zovu “Božja deca”, upravo zato želim da se odselim, kako bih joj obezbedila bolje uslove za život i školovanje. U Parizu mi živi sin, tako da ćemo otići kod njega. Naša država bi trebalo više da pomaže porodicama sa decom koja imaju ovaj sindrom – priča Silvana.

Una govori deset reči i dobro ih razume, a još pet može samo da ponovi. Uprkos tome, njena majka savršeno shvata Unine potrebe.

– Kada nekog toliko volite ne trebaju vam reči da biste ga razumeli – kaže hrabra majka.

Silvana Veselinović je jedina osoba u srbiji koja je odlučila da usvoji dete koje ima Daunov sindrom, kako kaže, volela bi da ima više ljudi koji se odlučuju na taj korak.

– Deca koja imaju Dauna su draga, njima je potrebna pažnja i ljubav, oni su posebni – priča Veselinović.

Svake godine vesela devojčica sa svojom majkom odlazi na takmičenje “Hoću da se igram” koje organizuje “Plava školjka”, udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom.

– Velika borba njene majke je za svako divljenje. Ona toliko brine o Uni, voli je, razume i pruža podršku. Već joj je kupila stan u Jagodini – priča Nadica Blažić, predsednik udruženja.

Una ima prijatelje i sa smetnjama i bez njih, a svoju radost i sreću pokazuje na svakom koraku.

– Ona voli da bude u centru pažnje, deli zagrljaje, draga je. Njena porodica je doprinela puno njenoj emocionalnoj inteligenciji koja je ogromna. Uvek je nasmejana i to pokazuje koliko je ljubavi u nju utkano – priča Blažić.

Tokom snimanja spota udruženja “Plava školjka” ova devojčic zadivila je sve prisutne kada je, i pored toga što ne govori dobro, uzela mikrtofon i nekim svojim jezikom izrazila sreću.

– Tada je dobila ogroman aplauz. Pokazala nam je koliko je jaka i hrabra – zaključuje Nadica.

Šta je Daunov sindrom

Daunov sindrom je oblik hromozomopatije koji se javlja kao posledica trizomije hromozoma 21. Karakteristike su specifičan izgled lica i umna zaostalost kao obavezni pokazatelj ovog sindroma. Opisao ga je prvi put Lagdon Daun (engl. Lagdon Down) 1866. godine na sopstvenom detetu, a tek 1957. godine je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

Učestalost ovog sindroma u ljudskoj populaciji je 1:700 živorođenih. Na tu učestalost utiče starost majke, tako da se kod žena starijih od 40 godina ta učestalost povećava na 1:45 živorođenih.

Izvor: blic.rs

(Posjećeno1 puta, 1 posjeta danas)

Add a Comment

error: Ovaj sadržaj je zaštićen!!!