KAKO SE PRAVI NEVENOVA MAST ZA LICE I HEMOROIDE – RECEPT

Nevenova mast je svakako nešto što je poželjno da svako od nas ima u svom domaćinstvu, to je izuzetni višenamenski prirodni lek.

Latinski naziv za neven je Calendula officinalis, veoma je lekovit, upotrebljava se u raznim oblicima kao ulje ili čaj i našao je široku primenu u kozmetici, lečenju organa za varenje, pogotovo kod hemoroida.

U antici je bio cenjen kao biljka, koja se koristila za podmlađivanje, a njegovim laticama se ukrašavala čak i hrana.

Mnogi kažu da je mast od nevena najbolji melem za kožu i da nema kožne bolesti kod koje ne pomaže.

Upotreba melema od nevena i krema je prihvaćena i od lekara savremene medicine, upravo zbog toga jer ova biljka ima antimikrobno, antioksidansno i antibakterijsko delovanje.

U daljem tekstu saznajte kako napraviti nevenovu mast i za šta se sve koristi i upotrebljava.

Biljka neven kao lek za različite tegobe

Calendula officinalis je jednogodišnja biljka koja vodi poreklo iz daleke Indije. Cvet nevena je žbunasta, zeljasta , maljava biljka, stablo mu je rašireno i uspravno. Cvetna glavica je veličine od 5 do 10 cm oblikuje se na vrhu svake stabljike. U središtu cvetne stabljike, nalaze se cevasti plodni cvetovi.

Lišće je naizmenično, široko i sedeće. Svaki ogranak nosi po jedan cvet na vrhu koji je jarko narandžaste ili žute boje. Cvasti imaju jak miris, a listovi su slatkasto-gorkog ukusa. Cvetovi sadrže eterična ulja od kojih se pravi nevenova mast, sadrži vitamin C i flavonoide.

Zbog svojih lekovitih svojstava koristi se cela biljka. Neven možemo odmah u rano proleće da sejemo – najbolje je odmah u martu mesecu, na stalno mesto, a kada nikne možemo da ga rasađujemo na rastojanje od 30 do 40 cm biljku od biljke.

Najbolje vreme za berbu je avgust i jul, sredinom dana, kada je napolju sunčano i toplo. Ukoliko su u julu viskoke temperature, ondah ume naglo da procveta i daje seme, ali s prvom kišom biljka se obnavlja. Sušenje nevena treba da bude brzo, kada je temperatura napolju 35 stepeni. Od osušenih cvetova odvajamo latice, koje se još posebno dosušuju.

Omiljena je biljka koja se rado uzgaja po vrtovima. Nije mnogo osetljiv na sušu, on voli toplu klimu. Na rastesitoj zemlji bogatoj humusom daje prave prinose. Od dragocenih cvetnih glavica dobija se nevenova mast i drugi lekoviti pripravci, o čemu pročitajte više u nastavku..

Nevenova mast upotreba
Terapijska primena nevena potiče iz starog Egipta, odakle se proširila na Evropu. Neven se tradicionalno koristi u vidu kreme od nevena za rane koje sporo zarastaju, ogrebotine, posekotine, kurje oči, bradavice i sva druga stanja u kojima je potrebna regeneracija kože.

Primenjuje se isto tako i kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatoze, akne i ekcemi. Nevenova mast za vene se upotrebljava podjednako kod proširenih vena i hemoroida, ali i rana na potkolenicama, čireva na koži. Obnavlja i sluzokožu, pa se koristi i kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želudcu, kod ranica u ustima i za vaginalno ispiranje.

Cvetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Ovaj vitamin je antiokidans koji sprečava oštećenje ćelija i često se primenjuje kod očuvanja vida i poboljšanja funkcije oka.

Neven smanjuje grčeve u stomaku, koristi se kod menstrualnih bolova i tegoba nastalih od žuči. Koristi se i u čajnim mešavinama kod malignih oboljenja. Upotrebljava se kod astme. Hladan čaj od nevena se koristi za ispiranje očiju, kod upalnih stanja oka, za ispiranje ranica u ustima, afti. Nevenova mast se koristi i kod gljivičnih oboljenja ili kao čaj za ispiranje sluzokože i kože koje su zahvaćene gljivicama.

 

Nevenov čaj se primenjuje i kod oboljenja jetre i zarazne žutice. Deluje i kao blag sedativ, i primenjuje se kod napetosti, nervroze i nesanice.U trudnoći, pomaže da se ne stvore strije na butinama i stomaku, tada je mazanje sa nevenovom mašću veoma delotvorno. Obično se u trudnoći znaju javiti i hemoroidi, te se na prve znake peckanja i svraba anusa, može preventivno koristiti domaća nevenova mast za hemoroide. PROČITAJTE RECEPT NA STRANI 2

(Posjećeno56 puta, 1 posjeta danas)
1 2

Add a Comment