ŠTA SVAKA TERASA TREBA DA IMA: KOMBINACIJE CVEĆA KOJE PROVERENO USPEVAJU! (FOTO)

Biljke na terasama, prozorima ili na ogradama balkona imaju vrlo loše uslove za rast. Izložene su jakim vetrovima i vrlo jakom suncu, čije delovanje pojačava i blizina zidova i prozorskog stakla. Zato treba izabrati takve sorte cveća koje nisu toliko osetljive i koje su otporne na vetar i sunce.

Pored toga, treba poznavati osnovne životne uslove pojedinih vrsta biljki i voditi računa na kom se mestu nalaze.

Vrlo je važno znati na koju su stranu sveta okrenuti prozori i balkoni. Neke vrste ne podnose veliku hladovinu.

One u hladu ili nikako ili vrlo slabo cvetaju. Drugima, opet, škodi sunce. Zato prilikom sađenja i nege treba ovim biljkama posvetiti posebnu pažnju.

Prozor koji mami poglede

Ako se prozori nalaze u prizemlju ili na prvom spratu zgrade i blizu ulice, može se odabrati cveće nežnijih boja i sitnijih cvetova i listova.

A ako se žele ukrasiti prozori i balkoni na trećem, četvrtom ili petom spratu zgrade, a dosta su odmaknuti od ulice, treba odabrati biljke intenzivnih jarkih boja, krupnijih cvetova i listova, kao i biljke čije stabljike ne stoje uspravno već „padaju”, jer to cveće treba da deluje na posmatrače sa veće daljine.

U svakom pojedinačnom slučaju mora se posebno odlučiti koje će se biljke gajiti.

Vrlo lepi efekti mogu se postići i samo jednom jedinom vrstom, kao i raznim kombinacijama.

Na primer, sasvim niske narandžaste „minjon georgine” sa plavim lobelijama sa prednje strane, muškatle-pelargonije u kombinaciji sa agiratumom, petonijama, tegeresom i drugim.

Za izuzetno toplo vreme

Veoma toplo vreme ove godine je osiguralo veću ponudu na pijacama i u prodavnicama, ali i omogućilo nešto ranije bogatstvo boja na našim terasama, prozorima i dvorištima.

Kada se odlučite za kupovinu saksijskog cveća, imajte na umu da je bolje kupiti biljku sa nekoliko otvorenih cvetova i brojnim pupoljcima, jer se u takvoj biljci duže uživa, a i prilagođavanje novoj okolini je brže. NASTAVAK NA STRANI 2

(Posjećeno10 puta, 2 posjeta danas)
1 2

Add a Comment