OPASNE ZA NAŠE ZDRAVLJE: 10 LAŽNIH HIGIJENSKIH NAVIKA ZA KOJE MISLIMO DA SU DOBRE!

Koliko god ove navike izgledale bezazleno, one su izuzetno nehigijenske sa naučne strane gledišta i istraživanja su to i dokazala

Foto: Shutterstock

Većina nas je uglavnom sigurna da sve radi ispravno. Svi koristimo sušač za ruke, potapamo sudove u sudoperu i ne možemo izdržati dan na poslu bez bar jedne šolje kafe. Istina je da sušači za ruke šire infekciju, mokra sudopera je opasnija od daske od WC šolje, a čista šolja vas neće spasiti od bacila iz aparata za kafu.

Evo 10 naučno dokazanih činjenica o štetnosti naših uobičajenih navika: ove informacije će vam pomoći da sačuvate zdravlje. Koliko god ove navike izgledale bezazleno, one su izuzetno nehigijenske sa naučne strane gledišta i istraživanja su to i dokazala.

1. Potapanje sudova u sudoperu

Sudopera je savršeno okruženje za bakterije: tu možete pronaći salmonelu, crevne bacile ili stafilokoke. Kako biste izbegli stomačne i crevne poremećaje, perite sudoperu ne samo nakon pranja sudova već i nakon kontakta sa hranom poput ribe, sirovog mesa, mlečnih proizvodaili povrća. Gomila potopljenog posuđa jeste lakša, ali nebezbedna opcija.

POPULARNO:  SIRUP ZA POBOLJŠAVANJE KRVNE SLIKE

2. Pranje ruku toplom vodom

Neka istraživanja pokazuju da temperatura vode ne utiče na ubijanje bacila. Mnogo je važnije vreme koje provedemo perući ruke: za 5 sekundi nećete ništa učiniti, ali 30 sekundi pranjamože ubiti sve bakterije na vašim rukama. Često pranje ruku toplom vodom smanjuje zaštitnu funkciju kože i mogu se javiti iritacija ili dermatitis.

3. Treniranje sa šminkom

Ponekad žurimo sa posla u teretanu i mislimo da je besmisleno skidanje šminke kad ćemo se svakako tuširati nakon treninga. Međutim, tokom vežbanja, našoj koži je potrebno da diše i da se sama čisti. Ako nosite šminku, ona zapušava pore. Kao rezultat, postajete skloni kožnim problemima. Skinite šminku pre vežbanja. NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…