UZGOJ KRASTAVACA NA BALAMA SLAME

Praksa uzgoja takvih krastavaca već je poznata niz godina. Obično se uzgajaju u staklenicima ili plastenicima namijenjenima za uzgoj raznih kultura.

U takvim zaštićenim prostorima krastavci se mogu uzgajati na dva načina. Prvi je da se sadnice sade na gredice koje se pripreme za sadnju sadnica krastavaca.

Drugi je način uzgoja na balama slame. Ako možete nabaviti bale slame od pšenice, razmislite o takvom načinu uzgoja.

Praksa je pokazala da uzgoj na slami daje vrlo dobre rezultate. Prvenstveno se s uzgojem na slami počelo u zaštićenim prostorima gdje se krastavci uzgajaju više godina uzastopce u istom prostoru.

Takvim načinom uzgoja izbjegava se nakupljanje štetnika u tlu i napad biljnih bolesti. Praktično je i to što se dio podloge (bale slame) na kojoj se uzgajaju biljke nakon sezone uzgoja može kompletno ukloniti.

Tako se uklanja iscrpljena podloga koja, ako je uz to zaražena nekim parazitom, mora se temeljito raskužeti. Ovim načinom potpuno se uklanja, što je puno bolje.
Na što obratiti pažnju pri nabavi slame. Za uzgoj možete koristiti bale slame težine 15 – 25 kg.

Na takvoj bali biljke mogu rasti više mjeseci. Iskustvo je pokazalo da je slama od pšenice najbolja.

Potrebno je pri nabavi slame obratiti pažnju na to da je cijela suha. Ako slama nije ravnomjerno suha, biokemijski procesi koji se odvijaju pri raspadanju slame neće biti ujednačeni što nije poželjno.

Osim toga, slama mora potjecati od biljaka koje nisu bile tretirane nikakvim herbicidima.

To je važno zato što bi i male količine (rezidui) herbicida štetno djelovali na buduće biljke stakleničkih krastavaca.
Postavljanje bala slame u stakleniku

U stakleniku širine 3,20 m složite dvije gredice slame. Bale složite 30 – 40 cm od stijenke staklenika. Slažete red od dvije bale s lijeve i desne strane, a u sredini ostavite prolaz.

Bale se mogu postaviti samo na površinu tla ali se mogu i malo ukopati. Ako ste se odlučili za ukopavanje bala, nemojte ukopati više od trećine njihove visine.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ SRANI klikom na oznaku >>NEXT<<

error: Ovaj sadržaj je zaštićen !!!