MAJČINA DUŠICA (THYMUS SERPYLLUM)

timijan-72-©-Gudrun107-Dreamstime.com_

Omiljen lijek, ne samo u narodnoj (sirotinjski antiseptik), nego i u naučnoj medicini. Majčina dušica ulazi u sastav mnogih preparata, koji se prave u apotekama i farmaceutskoj industriji uopšte.

Ljekoviti dio biljke :

Nadzemni dio biljke u cvijetu. Cvjeta i bere se od maja do oktobra.

Nalazište :

Na sunčanim briježuljcima, padinama, livadama, rubovima suma… Traži puno toplote i sunca, te dobro raste na kamenitim površinama i planinskim suvatima.

Ljekovite materije :

Ljekovitost uglavnom potiče od etarskog ulja, prisutnog u količini od 0,5 – 1% (timol, karvakol, linalol i pinen). Biljka sadrži i tanine (oko 5%), flovanoide, smolu.

Ljekovita dejstva :

Vijekovima se upotrebljavala za vrijeme raznih epidemija zaraznih bolesti, jer ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Efikasna je kod infekcija disajnih organa, grla, bronhija, kao i astme i velikog kašlja, zadaha u ustima. Poboljšava funkciju organa za varenje, naročito pogodna za proliv, crijevne upale, gliste kod djece. Majčina dušica jača nervni sistem, smanjuje nervozu, otklanja nesanicu i noćne more. Od pomoći je pri odvikavanju od alkohola (na svakih 15 minuta se daje po jedna supena kašika, sto dovodi do osećaja mučnine, pojačanog mokrenja, znojenja i odvratnosti prema alkoholu)

NAPOMENA :

Veće doze nijesu preporučljive u trudnoći. Ima svojstvo izvrsnog i neškodljivog konzervansa, jer svojim etarskim uljem spriječava vrenje. Koristi se i kao začin.

Pripremanje čaja :

Punu supenu kašiku popariti sa šoljom ključale vode, ostaviti poklopljeno 30 minuta.
Piti 3 puta dnevno u gutljajima, nezaslađen.

Pripremanje tinkture:

Flašu rastresito napuniti majčinom dušicom, preliti 40% rakijom i ostaviti na suncu
dvije nedjelje. Potom procijediti i piti 3 puta dnevno, 20 kapi u vodi ( ne davati djeci).

Izvor: ekoselopodgora.wordpress.com

Leave a Reply