POTROŠAČI NASEDAJU, A ZDRAVLJE STRADA: EVO KOJA “ZDRAVA” HRANA UOPŠTE NIJE ZDRAVA

EVO KOJA “ZDRAVA” HRANA UOPŠTE NIJE ZDRAVAFoto: Profimedia

Prvo pročitajte deklaraciju, pa onda kupujte namirnice pod oznakom “zdrava hrana”!

Obmanuti rečima „zdrava hrana“ u nazivu prodavnice, potrošači ne znajući kupuju upravo ono što žele da izbegnu: mnoštvo nezdravih masti, šećera, aditiva, konzervansa, emulgatora…

KEKS

Staklene fioke prodavnica zdrave hrane pune su najrazličitijih vrsta keksa. Neki imaju predznak „dijet“, neki „integralni“, neki „zdravi“, ali svi sadrže štetna hidrogenizovana biljna ulja, koja se ponekad na etiketi proizvoda pominju i kao „monogliceridi“ ili „digliceridi“, i sadrže šećere koji mogu da se sakriju pod pedesetak različitih naziva.

EKSPANDIRANE ŽITARICE

To su žitarice koje su pod velikim pritiskom i visokom temperaturom naduvane. Kako ovakve žitarice nemaju nikakav ukus, prelivaju se uljima ili šećerom. Takve žitarice se nalaze u kupovnim muslijima i pirinčanim galetama.

MUSLI

Samo jedan pogled na deklaraciju pokazaće vam da uglavnom sve pahuljice sadrže između 20 i 30 grama šećera na 100 grama proizvoda, to jest četiri-pet kašičica šećera. Tokom prerade žitarica nestaju mnoge njihove hranljive materije, a naduvani proizvod je ukusan koliko i listovi novinskog papira. Kako bi imale dobar ukus, dodaje im se šećer.

INTEGRALNI ŠTAPIĆI

Dok kupujemo kesu integralnih štapića, ubeđeni smo da pazarimo zdravu grickalicu. Ipak, samo pola sata kasnije, kesa u kojoj stoje biće natopljena mašću jer je margarin jedan od osnovnih sastojaka ovih grisina, koje se, povrh svega, prže u ulju.

BILJNI SIREVI

Biljne sireve čine biljna mast, biljni proteini, pšenični skrob, emulgator 450, pojačivači arome, konzervansi, boje… jer sve je to potrebno da bi nešto što je napravljeno od biljnih masti izgledom i ukusom što više podsećalo na kačkavalj. Dobra zamena za vreme posta, ali nikako i zdravija.

ENERGETSKE PLOČICE

Pločice od žitarica s medom i suvim voćem i opet neizostavnim hidrogenizovanim biljnim mastima su slatkiš, a ne zdrava hrana. Mnoge od njih sadrže čokoladu, karamel ili slične dodatke zbog kojih nikako ne mogu da se uvrste u zdrave namirnice.

SUVO VOĆE

Iako smo ubeđeni da sa suvim voćem nema greške, brusnice, suve šljive, urme i grožđice često su kandirane, odnosno ušećerene, a čim sadrže dodate šećere, više ne mogu da se podvedu pod zdravu hranu.

LANENE PLOČICE

Mnogi ih jedu za doručak uz jogurt, misleći da čine dobro svom organizmu. Istina je potpuno drugačija jer ove pločice sadrže više soli i margarina, odnosno loših transmasnih kiselina nego lana, i kao takve nisu izvor omega-3 masnih kiselina. Osim toga, nesamleveni lan naš želudac ne može da svari, pa samim tim ni da iz njega uzme hranljive materije.

Tekst: Gorica Avalić

Izvor: Blic

Add a Comment