Mlijeko nemojte stavljati na gornju policu u frižideru, evo zašto

57484387-cb28-4f12-bb66-72790a0a0a6d-frizider-kuhinja-dijeta-hrana-previewIzgleda da je ovo najgore mjesto koje ste mogli izabrati

Ako samo ubacite svoje namirnice u frižider bez da pazite gdje šta ide, možda bi trebali pročitati ovo, piše Mirror.
Osim ako ste hiperorganizirani i jako specifični u načinu na koji spremate svoje namirnice u frižider, vjerovatno ponekad stavite mlijeko na gornju policu kada vam drugdje ponestane mjesta.

Ili možda slaninu? Ili kokošja prsa?
Izgleda da je ovo najgore mjesto koje ste mogli izabrati, te bi se zbog toga mogli i razboljeti.

frizider-mlijeko-sir-pavlaka
Kuhar Daniel Norton objasnio je kako temperatura nije konstantna u svim područjima frižidera.
Više su police najčešće malo toplije, tako da je najbolje da tzv. ‘visoko rizičnu’ hranu, poput sirovog mesa ili mlijeka, ili bilo čeka što i inače ne ostavljate dugo izvan frižidera, držite u donjem, hladnijem dijelu.

Mlijeko i meso trebali biste držati na nižim policama ili u stražnjem dijelu frižidera, tvrdi Norton. Na taj se način smanjuje rizik rasta broja bakterija koje bi vam potencijalno mogle štetiti nakon konzumacije hrane ili pića.
A ovo nije jedina stvar u vezi frižidera na koju trebate paziti.

Već smo prije par mjeseci upozorili na opasnost u slučaju držanja krompira u frižideru. Zašto? Znanstvenici vjeruju kako hladne temperature mogu pretvoriti škrob u krompiru u šećer.
Kada se krompir peče ili prži, taj se šećer spaja s aminokiselinama i stvara hemikaliju akrilamid, za koju se smatra da je kancerogena.

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

Leave a Reply