Sedam neočekivanih predmeta koje će izdržati pranje u veš mašini

54285e8a-9894-4e87-9cfa-757bd973813e-ves-masina-previewDa bi zaštitili aparat skinite sve metalne dodatke s torbe, kao i eventualne ručke, ili ruksak preokrenite naopačke pa ga tako perite na osjetljivom programu

Čitajte deklaracije na svim prozvodima. Osim klasičnih traperica, čarapa i ručnika, u ‘voljenu’ veš mašinu možete staviti i ove neočekivane predmete.

  1. Plišane igračke

Provjerite deklaraciji na igrački, no većina plišanih medvjedića ‘izdržat’ će kupanje u bubnju. Pazite da skinete s medvjedića eventualnu odjeću i dodatke, a ako želite zaštititi igračku od ‘povreda’ stavite je u jastučnicu, pa je tako operite.

2. Tenisice
Izvadite iz tenisica za trčanje uloške pa ih stavite na pranje u mašini s hladnom vodom. Zaštitite bubanj od udaranja, pa uz tenisice operite i jedan frotirni ručnik.

3. Ruksak 
Rijetko kad se čita deklaracije na školskim ruksacima, no neki trpe pranje u mašini. Da bi zaštitili aparat skinite sve metalne dodatke s torbe, kao i eventualne ručke, ili ruksak preokrenite naopačke pa ga tako perite na osjetljivom programu.

4. Tepisi s gumenom podlogom 
Tepih staze u hodnicima obično imaju gumenu podlogu koje sprečavaju neželjeno micanje ili povrede. I brzo se prljaju. Ako su napravljeni od pamuka ili sintetskih vlakana moguće ih je oprati u veš mašini. Međutim, budite oprezni. Nemojte ih stavljati u mašinu svakih nekoliko sedmica.

5. Zavjese 
Perete li zavjese u mašini? Ako imate delikatne zavjese, perite ih na osjetljivom programu i tako spriječite lomljenje ili skupljanje tkanine.

6. Podstava za vrtnu garnituru 
Ukrasni jastučići za vrtnu garnituru također mogu biti oprani u mašini. Platnene jastučiće i podloške za leđa operite na osjetljivom programu i pripazite da prije paljenje perlice imaju dosta slobodnog prostora u bubnju.

7. Podmetači za automobile 
Baš kao i tepih-staze, i podmetače iz limenog ljubimca možete staviti u veš mašinu.

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

Add a Comment