Sobne biljke koje nas čuvaju od buđi

2960

Aloe vera učinkovito apsorbuje formaldehid i ugljen monoksid

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kisieonika, nego neke od njih čiste vazduh od otrova i buđi, do tog zaključka je došla NASA nakon opsežnog istraživanja. Otkrili su da neke vrste filtriraju vazduh i bolje uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist.

Tako neke filtriraju vazduh od raznih građevinskih materijala, boja, prašine, a druge apsorbuju opasne plinove. Aloe vera učinkovito apsorbuje formaldehid i ugljen monoksid, a jedna biljka postiže što i devet bioloških pročišćivača vazduha.

Ukrašavaju i čiste dom

  • Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) može obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom i odlično usisava otrove iz vazduha, kao što su formaldehid, stiren, ugljen monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 kvadratnih metara. Bršljan (Hedera Helix), prema NASA-i, baš bi svako trebao imati u kući jer uklanja 60 posto buđi iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati. Ljiljan mira (Spathiphyllum “Mauna Loa”) odlično filtrira benzen iz vazduha, kao i formaldehid i trihloretilen.
  • Svekrvin jezik idealna je kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo ili skoro nimalo svijetla za fotosintezu i stvaranje kiseonika. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi noću.
  • Fikus ne treba puno svijetla i nije zahtjevan. Usisava štetne plinove, ali budite oprezni sa ljubimcima jer mu listovi mogu biti otrovni.

Izvor: zenasamja.me

 

Leave a Reply