NEKOLIKO NAČINA DA PROVERITE KVALITET MASLINOVOG ULJA

ThinkstockPhotos-497493433-1

Rezultate će vam najbolje pokazati vaš frižider. Stavite ulje u frižider na više od 10 sati, ako se zgusne i očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je da ga ostavite ipak u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima svoje mane. Naime, masline su različite, a i vreme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a, recimo, suncokretovo 70 odsto polinezasićeno. Kada ih držimo na hladnom (u frižideru) mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvek tečne. Tako da će se maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstra devičansko maslinovo ulje trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svetlosti).

Test sa plamenom, takođe, često nije 100 odsto tačan, ali daje približnu sliku o tome sa kakvim uljem baratate. Čisto maslinovo ulje bi trebalo da gori kada ga zapalite, ali bez dima i jakih mirisa. Rafinisana ulja ne bi trebalo da gore uopšte.

Ostaje vam još i test sa ukusom. Čistije maslinovo ulje se oseća, naravno, najviše na masline, ali mnoga ulja imaju biberast ukus ili čak voćne tonove. Inače, ekstra devičansko ulje miriše, s jedne strane, na travu i ima malo gorak ukus.

Ovi testovi su delimično pouzdani, ali pri kupovini možete se osigurati ako pazite na određene znakove.

Obratite pažnju na (etikete):
– Kategorija ulja
– Proizvođač i osnovni podaci o firmi i pakovanju ulja
– Datum pakovanja i rok trajanja
– Dobar znak su i ekološke smernice (poput onih da ne bacate bocu, već da reciklirate)
-Saveti o čuvanju ulja
-Oznaka da li je ceđeno hladno ili hladno presovano
– Navedena kiselost (slobodne masne kiseline)

Izvor: lifepressmagazin.com

Add a Comment