GRAŠAK KAO LIJEK: SKRIVENA RIZNICA ZDRAVSTVENIH DOBROBITI

Svi smo skloni da vrlo brzo povjerujemo u nutritivnu vrijednost raznih egzotičnih i malo manje dostupnih namirnica. Kada pročitamo članak o nekima od njih, nerijetko razmišljamo na koje bi sve načine one, kada bi nam bile dostupne, obogatile jednoličan jelovnik i osnažile naš organizam.

Međutim, koliko smo svjesni da se nutritivno bogatstvo skriva i u mnogim sasvim jednostavnim i lako dostupnim namirnicama koje nam se nalaze nadohvat ruke? Jedna od njih je i grašak, biljka sa vijekovnom tradicijom uzgoja širom svijeta.

Snažni antioksidans

Grašak obiluje antioksidansima poput flavonoida (katehin, epicatechin), karotenoida (alfa-karoten i beta-karoten) fenolne kiseline (ferulinska, kavena), te polifenola (kumestrol). Izvrstan je izvor fitonutrijenata koji imaju snažna antiupalna svojstva, kao što su vitamini C i E, mineral cink, te omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA).

Štiti od raka želuca

Istraživanja su pokazala da je kumestrol koji sadrži grašak, veliki saveznik u borbi protiv raka želuca. Utvrđeno je da količina od samo 2 miligrama ovog fitonutrijenta dnevno može uspješno prevenisati rak. Šoljica graška sadrži oko 10 miligrama kumestrola, što više nego dovoljno govori o njegovoj snazi u borbi protiv ove bolesti, piše “Aura“…

Pomaže kod mršavljenja

Ova namirnica je od neprocenjive važnosti za sve one koji nastoje da regulišu tjelesnu težinu. Šoljica graška ima manje od 100 kalorija, a istovremeno obiluje vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.

Štiti od Alchajmerove bolesti, artritisa i bronhitisa

Istraživanja su utvrdila povezanost između čestih upala krvi i Alchajmerove bolesti, pa je grašak zahvaljujući svom antiupalnom sastavu odlična pomoć za prevenciju ove bolesti. Isti efekat ova biljka ima na artritis i bronhitis.

Reguliše nivo šećera u krvi

Grašak je bogat dijetalnim vlaknima i proteinima koji regulišu probavu (šoljica graška sadrži oko 8-10 grama svakog od tih makronutrijenata). Stimulišući probavu, ovi sastojci ujedno regulišu šećer i protok ugljenih hidrata kroz probavni trakt, što pomaže u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi. Nadalje, poznato je da hronične upale povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2. Konzumacijom graška i unošenjem njegovih antiupalnih materija u organizam uveliko smanjujemo rizik od pojave upala.

Ostali dobri razlozi da što češće konzumirate grašak:

  • pospješuje detoksikaciju
  • otklanja umor
  • pomaže kod zatvora
  • jača nervni sistem
  • poboljšava raspoloženje
  • sprječava pojavu bora
  • podstiče rast kose
  • pomaže kod anemije
  • reguliše krvni pritisak
  • poboljšava zdravlje kože

 

izvor:  “Aura“…

Add a Comment