UREĐENJE DNEVNOG BORAVKA – LISTA NAJČEŠĆIH DIZAJNERSKIH GREŠAKA!

Vidjeli ste u raznim časopisima, ali i posjetili lično veliki broj dnevnih boravaka tako da smo sigurni da bar otprilike znate šta vam se dopada a šta ne u uređenju najvažnijeg prostora u domu

Dok se trudite da ukusno uredite dnevni boravak, sigurno vam se potkrade neka greška, zato vam donosimo listu nekih od najčešćih dizajnerskih grešaka koje nadamo se više nećete praviti.

Greška broj 1: Ne upotrebljavate boje u uređenju.

Znamo da se trudite da napravite što manje grešaka i plašite se da vam dnevni boravak ne preraste u kič prostoriju. Međutim, ako ste fokusirani samo na jednu boju a ta boja je još i neutralna nijansa dobićete sterilan i dosadan prostor u kome nećete biti opušteni i srećni.

Rešenje 1: Unesite šarene detalje.

Ako volite bijele zidove i namještaj, neka i ostanu u toj nijansi, ali detalje, jastučiće izaberite u nekoj jakoj nijansi koji će napraviti kontrast i razbiti monotoniju.

Greška 2: Komadi namještaja iz istog programa.

Police, stolice, komode u istoj nijansi, materijalu, stilu i iz istog programa može vam djelovati dobra ideja, međutim u praksi izgledaće vrlo dosadno.

Rješenje 2: Pomješajte stilove.

Pomhešajte boje i teksture. Ne morate se pridržavati pravila da sto za kafu mora biti u istoj nijansi kao i komoda i trpezarijski sto. Dajte lični pečat cuheloj dnevnoj sobi tako što ćete pronaći neki unikatni detalj figure koja odstupa od cijele koncepcije prostorije.

Greška 3: Stavljate garnituru uza zid.

Iako možda djeluje logično da sofe idu tik uza zid, dizajneri enterijera upozoravaju da na ovaj način stvarate formalnu atmosferu i ostavljate dosta praznog prostora što nikako ne može djelovati privlačno i ukusno.

Rješenje 3: Pomjerite garniture na sredinu prostorije.

Ukoliko imate veliki prostor u dnevnom boravku, pomjerite namještaj na sredinu i napravite intimnu atmosferu u centralnom dijelu.

Greška 4: Nemate pomoćni stočić pored sofe.

Nikada nemojte dozvoliti da gost balansira sa čašom crnog vina u ruci dok sjedi na vašoj garnituri jer nema mjesta gdje da ostavi čašu. Ukoliko su rukohvati na garnituri (dvosjedu, foteljama) mekani, morate obezbjediti čvrst stočić pored namještaja gde će gost moći da spusti čašu, flašu ili tanjir sa hranom.

 

Rješenje 4: Nabavite dva manja dekorativna stočića.

Pored sofe u dnevnom boravku stavite dva mala dekorativna stočića, koji će biti od višestruke pomoći. Možete odložiti lampu, sitnice, a odlični su kad god imate goste jer će tu biti i zgodno mesto za postavljanje posluženja.

Greška 5: Kačite slike previse visoko.

Većina ljudi greši ovdje, jer vjeruje da sliku treba zakačiti bliže plafonu, međutim dizajneri enterijera upozoravaju da je ovo estetska greška.

Rješenje 5: Okačite sliku na sredini.

Slika bi trebalo da bude okačena tako da bez napora možete da je gledate i uživate u njoj. Dizajneri predlažu da izmjerite 150 cm od poda i tu okačite umjetničko djelo.

Greška 6: Mali tepih.

Odabir tepiha je vrlo bitan jer ovaj detalj može učiniti da vaš mali prostor izgleda veće i daje sasvim novi akcenat čitavom enterijeru. Tanki i mali tepisi izgledaju smiješno i siromašno naročito u velikim prostorijama.

Rješenje 6: Tepih koji odgovara enterijeru.

Svi dizajneri će vam preporučiti veliki tepih i reći da male zaboravite. Kada idete u kupovinu izmjerite dimenzije svog prostora i kupite tepih koji će odgovarati veličini enterijera.

Greška 7: Kupujete namještaj koji nikada nećete koristiti.

Rustični sto za pisanje je divan za gledanje, međutim ako imate moderno opremljen stan i nemate viziju gdje biste ga smjestili i da li će vam nekad kostititi bolje da izbjegnete ovu investiciju. Nemojte dekorisati prostoriju za osobu koja ćete postati već za osobu koja ste sada.

Rješenje 7: Pogledajte šta vam zaista treba i investirajte u to.

Zamislite idealni dnevni boravak bez prethodnih šest grešaka i razmislite šta bi to još dopunilo dnevni boravak i dalo lični pečat.

Kada budete znali odgovor na to pitanje hrabro se uputitite u kupovinu po željeni komad.

ww.receptizasve.work

 

Add a Comment