Ruže možete da gajite i u saksijama: evo kako da im obezbedite dobar start

Svi vlasnici velikih vrtova, sa osunčanim površinama i bez muka s krticama, mogu da jednostavno iskopaju rupe u zemlji i zasade koliko god ruža žele, gde god im padne napamet. Ostalima je na raspolaganju praktično rešenje – ruže u saksiji.

Ljubitelji ruža se često sreću s brojnim problemima – nemaju dovoljno slobodnog prostora u vrtu, delovi su zasenčeni velikim krošnjama drveća kojeg ne žele da se odreknu, a neretko ih muče i krtice koje uništavaju korenje dragocenog cveća.

Za ruže je, takođe, važno i da imaju dovoljno prostora i vazduha oko svake sadnice. Ponekad je teško to obezbediti u dvorištima gde su veće površine betonirane.

Ukoliko spadate među baštovane na ovakvim mukama, mogući izlaz su – ruže u saksiji. U našoj galeriji slika pogledajte glavne savete kojima ćete svojim lepoticama ružama u saksiji obezbediti dobar start.

Koliko treba da bude saksija za ruže? Idealna je posuda visine i prečnika 60 centimetara. Ova količina zemlje dovoljna je za četiri-pet godina, pod uslovom da se ruža redovno dobro zaliva i obrazuje korenje do dna saksije.

A šta se dešava s ružama posle ovog perioda? Tada ruža može da se presadi u svežu zemlju. Na jesen ili u proleće ružu pažljivo izvadite iz saksije i skinite svu zemlju s korena. Jake i debele izdanke, pre svega savijene korenčiće, skratite prilikom nove sadnje. Veoma važno: potopite ružu u vodu, dok u novu saksiju sipate svežu zemlju jer se najsitniji korenčići osuše već posle tri minuta

Koju zemlju preporučujete? Jedna od boljih varijanti je mešavina baštenske i zemlje za ruže. Kod zemlje za ruže trebalo bi da vodite računa o Ph vrednosti: ruže vole blago kiselu zemlju, 5,5-6,5. Prihranjuju se posle glavnog cvetanja u junu. Ako ruža na početku dobije previše hrane, nema razloga da obrazuje novo korenje.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Add a Comment