Upozorenje roditeljima: Na vrijeme prepoznajte simptome suhog utapanja kod djece

Suho utapanje može se desiti satima nakon što dijete prođe kroz incident sličan utapanju, kao što je gutanje izvjesnih količina vode kroz usta ili nosnice.

Rijetko medicinsko stanje poznato kao suho utapanje nedavno je alarmiralo roditelje s malom djecom nakon što je četverogodišnjak smrtno stradao a dvogodišnjak je spašen u Sjedinjenim Državama, prenosi “Fena”

Dva slučaja ispunila su naslovnice američkih novina otkako je četverogodišnji dječak Francisco Delgado preminuo 3. juna, šest dana nakon što je otišao na plivanje s porodicom u Teksasu tokom koga je progutao određene količine vode.

Dječak je nakon toga osjetio mučninu u stomaku ali njegovi roditelji to nisu shvatili ozbiljno sve dok se iznenada nije probudio u bolovima i preminuo je nekoliko trenutaka kasnije.

Doktor je nazvao njegovu smrt primjerom “suhog utapanja” i ništa se nije moglo učiniti da se spasi Delgado, jer su njegova pluća bila puna tečnosti.

Delgadov slučaj privukao je pažnju Garona Vege, čiji se dvogodišnji sin Gio požalio na glavobolju nakon što je progutao manje količine vode dok je plivao prošle srijede, prenosi “New York Daily News”.

Giova glavobolja pretvorila se u upornu groznicu i kašalj. Njegov otac pretražio je te simptome na internetu i naišao je na Delgadovu priču.

Vegas, koji živi u Koloradu, odmah je odveo sina u bolnicu gdje je pronađena “značajna količina tečnosti” u dječakovim plućima.

Otac je rekao da je priča o malom Giu ta koja je spasila život njegovom sinu.

“Da smo čekali noć, on je vjerovatno ne bi preživio”, izjavio je njegov otac za lokalnu TV stanicu KTRK.

Suha utapanja nisu samo povezana s bazenima nego i s bilo kojom vodenom masom, uključujuči kade u kućama. Pominjanje rijetkog, ali fatalnog medicinskog stanja brzo je alarmiralo roditelje širom Sjedinjenih Država i postalo je usijana tema pretraživanja po internetu.

Suho utapanje može se desiti satima nakon što dijete prođe kroz incident sličan utapanju, kao što je gutanje određenih količina vode kroz usta ili nosnice, što bi moglo dovesti vodu u pluća, prenosi “USA Today”.

Incidenti sa suhim utapanjem su rijetki, ali su razlog za oprez među roditeljima, jer ukoliko se ne tretiraju njihov posljedice, mogu dovesti do povreda na mozgu, respiratornih problema pa čak i smrti, navodi “USA Today” riječi eksperata.

Kako navodi “New York Daily News”, neki simptomi suhog utapanja uključuju kašalj, bol u grudima i mučninu, od kojih svi ukazuju na to da tijelu i mozgu nedostaje kisika i da je takvoj osobi potrebna odgovarajuća medicinska njega, prenosi “Xinhua”.

haber.ba

Add a Comment