Osvježite se granitom od lubenice

Hand holding strawberry/watermelon shake.

Volite lubenicu i želite pronaći novi način kako uživati u njoj? Isprobajte granitu od lubenice, popularnu verziju osvježavajućeg ledenog deserta.

Granita je naziv za ledeni desert koji potiče iz Italije. Legenda kaže da je “prava” granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali u svakom dijelu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvježavajućeg deserta. Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim “kristalićima”. Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje ju se sa glavnim ukusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kafa ili bademi.

Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode. U nastavku pronađite recept za granitu od lubenice.

POPULARNO:  STARINSKA PITA KOJA ĆE VAS OSVOJITI NA PRVI ZALOGAJ

SASTOJCI ZA GRANITU OD LUBENICE:

1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 kašike šećera

PRIPREMA
Izvadite košpice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscijedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete tečnu smjesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom.

Ubacite smjesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašikom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim zdjelama ili čašama po želji.

Pogledajte video

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Leave a Reply