Ove namirnice su upotrebljive i nakon isteka roka

Rok upotrebe određene namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, nije realan pokazatelj kvaliteta hrane, ističu britanski stručnjaci. Većina namirnica nije štetna za upotrebu čak i nakon što rok istaknut na pakovanju istekne.

1. Jaja
Ukoliko se čuvaju propisno, dakle u frižideru, jaja mogu trajati od tri do pet sedmica. Pripazite da iz frižidera vadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.

2. Mlijeko
Sedam dana nakon isteka roka koji je utisnut na pakovanju mlijeko može ostati pitko i zdravo za upotrebu. Lako je uočljivo – ako promijni ukus, miris ili izgled znači da se pokvarilo.

3. Kečap
Ako držite kečap u frižideru, on može da zadrži svoj kvalitet i do šest mjeseci!

4. Maslinovo ulje
Rok trajanja maslinovog ulja je do dvije godine. Kako bi zadržalo svoja hranljiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mjestu gdje se neće kvariti.

5. Kiseli krastavci
Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana – ako je čuvate u frižideru. Isto pravilo važi i za masline.

6. Sirće
Rok trajanja sirćeta gotovo i da ne postoji. Ukoliko dođe do nekih promjena u boji ili talogu, i dalje je sigurno za korišćenje.

7. Med
Dobar med svoja svojstva ne gubi koliko god da stoji, stoga je dobar dokle god se ne potroši.

8. Kafa
Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili dobro je za korišćenje čak tri do pet mjeseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.

9. Maslac
Dvije sedmice nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje. U zamrzivaču može stajati čak devet mjeseci.

10. Začini
Cimet, biber, crvena paprika… gotovo svi začini zadržavaju svojstva dvije godine nakon označenog isteka roka! Važno je čuvati ih u staklenim posudama i na suhom i tamnom mjestu.

Izvor: zadovoljna.hr

Add a Comment