Podočnjaci su znak da u organizmu postoji neki problem

Podočnjaci su vrlo često prvi signal koji upućuje na to da u organizmu postoji neki problem ili neravnoteža. Neke od bolesti na koje ukazuju podočnjaci su problemi s bubrezima, anemija, posljedice stresa, kardiovaskularne bolesti. I izbor hrane igra veliku ulogu u nastanku podočnjaka.

Podočnjake razlikujemo prema pigmentiranosti, jačini tamne boje, natečenosti, a u nekim slučajevima se podočnjaci pojavljuju usljed spuštanja obraza zbog gubitka potkožnog masnog tkiva ili kombinacija svih ovih uzorka.

Podočnjaci koji su natečeni najčešće su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva oko očiju, a ako su tamni, riječ je o povećanom prodoru krvi krvnih sudova u tkivo.

Ako se tamni kolutovi zadržavaju nekoliko mjeseci, i pretvaraju se u obješene tamne kesice, trebalo bi provjeriti krvnu sliku. Anemija je jedan od češćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod djece, slabije pamćenje.

Tamni kolutovi ispod očiju ukazuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška tečnosti u organizmu.

I alergični na polen imaju problem s podočnjacima. Kod ovih pacijenata čest je neurodermatitis, zbog kog učestalo brišu i trljaju oči, a to doprinosi razvoju pigmentacije i iritiranosti nježne kože kapaka.

Izvor: novosti.rs

 

 

Leave a Reply