RECEPT ZA DOMAĆI HRSKAVI HLJEB KAO IZ STARIH PEĆI

Hrskava korica, gust hljeb od kojeg vam je dovoljno jedno parče da se zasitite (ali nastavite dalje jer uživate u njegovom ukusu)… podsjeća na neka davna, ali ne i zaboravljena vremena, na nane i djetinjstvo, miris svježeg hljeba tek izvađenog iz peći.

Biće vam potrebna vatrostalna posuda koja dugo zadržava toplotu. Potraga za takvom šerpom od livenog gvožđa ponekad zna biti pa nemoguća misija.

U protivnom koristite šerpu od keramike, koju lahko možete nabaviti bez dodatnih komplikacija, piše “Kuvajmo blogovski“…

Hljeb se peče u šerpi, koja se prethodno ugrije zajedno sa rernom, pa se u tako vrelu ubacuje tijesto i poklopi.

Tada ta šerpa glumi peć u peći i zadržava vlagu oko tijesta, što ga kasnije čini tako hrskavim.

Ono što je još potrebno da znate, umutite ga jedan dan ranije, pošto treba da stoji 12 – 18 h na sobnoj temperaturi.

SASTOJCI:

 • 500 gr brašna
 • 2 kašikice soli
 • 1 kašikica šećera
 • 1/2 kašikice suhog kvasca
 • 300 ml mlake vode
 • 50 ml ulja

PRIPREMA:

Pomiješajte u dubljoj posudi brašno, so, šećer i suvi kvasac. Dodajte tome mlaku vodu koju ste pomiješali sa uljem.

Sve dobro promiješajte, ali nemojte mjesiti, ovo je takva vrsta hljeba.

Dakle, samo varjačom, špatulom…promiješajte da vam se masa ujednači.

Prekrijte posudu streč folijom i ostavite tako da stoji 12 – 18 h na sobnoj temperaturi. Pošto ste koristili veoma malo kvasca, on će polagano, ali sigurno da radi.

Nakon tog vremena (a ne smeta baš ni ako vam iz nekog razloga malo duže odstoji), tijesto će narasti i biti puno sitnih mjehurića.

Biće vam potrebno dosta brašna u daljem procesu. Tijesto koje ste dobili je dosta mehko (ako je premekano, smanjite malo količinu vode naredni put).

Pospite čistu kuhinjsku krpu sa dosta brašna. Takođe, neka vam i ruke budu od brašna. Istresite tijesto na krpu koju ste pobrašnali, pospite ga brašnom.

Koristeći krpu, malo prebacite strane tijesta preko sredine, pa brašnavim rukama prevrnite da to što je gore, bude dole i oblikujte loptu (doduše – pljosnatu).

Isjecite komad pek papira i prebacite na njega tijesto, malo popravite oblik. Prekrijte testo folijom i ostavite da odstoji sahatak vremena.

Nakon sat vremena dizanja tijesta, rernu uključite na 230°C da se ugrije. U isto vrijeme stavite u rernu poklopljenu posudu za koju ste sigurni da joj neće smetati da se prazna grije. Kada je rerna ugrijana, ostavite još 15 – tak minuta posudu da se grije.

Izvadite vrelu posudu (pazite da se ne opečete!!!), otklopite je i prebacite tijesto (sa papirom zajedno, možete ga malo odsjeći) u nju. Poklopite posudu i stavite je nazad u rernu da se tako poklopljen hljeb peče 30 minuta.

Nakon 30 minuta, izvadite posudu, otklopite je i vratite je da se hljeb peče otklopljen i dobije boju, na još 15 minuta (ali ako prije bude rumen – vadite ga ranije). Nakon toga, izvadite posudu iz rerne i stavite hljeb na rešetku da se ohladi potpuno. Tada ga isjecite i spreman je da ga pogrickate uz neki ukusan ručak.NAPOMENA BR.1:

Da biste pravili ovaj hljeb, nije vam, dakle, neophodna šerpa od livenog gvožđa. Možete koristiti i zamjenske, uz napomenu da je uslov da dobro podnose visoke temperature:

 • keramičko posuđe sa poklopcem
 • vatrostalno pyrex posuđe sa poklopcem
 • bilo koja posuda otporna na visoku temperaturu uz dodatak aluminijumske folije kao poklopca
 • glineni pekač sa poklopcem ili folijom
 • metalni pekač sa poklopcem ili folijom
 • ono od čega smo pošli – šerpa od livenog gvožđa sa poklopcem

Haber.ba

Leave a Reply