Bijele mrlje na zubima treba shvatiti ozbiljno, evo zašto

Ako ste primjetili bijele, kredaste tačke na mliječnim zubima, hitno odvedite dijete stomatologu. Ovo bi mogao biti simptom ranog karijesa koji je najčešća hronična bolest djetinjstva.

 

Kaže se da je astma najčešća dečija hronična bolest, međutim karijes je 5 puta češći od astme i 7 puta češći od alergijske kijavice.
U ovoj fazi djetetu se može pomoći da se proces zaustavi i ne dođe do razvoja teškog oblika karijesa.

Kod odraslih, kredasta bijela tačka, naročito ukoliko se nalazi blizu desni je prvi vidljivi znak da je na zubu počeo da se razvija karijes.

Bijela tačka se formira kada minerali počinju da ističu iz spoljašnje površine zuba (gleđi). Ovo se događa kada bakterije u ustima, pošto su bile izložene ugljenim hidratima, koji uključuju i šećere, počnu da luče kiselinu koja napada strukturu zubne gleđi.

U ovoj fazi, proces truljenja može da se zaustavi i preokrene. Kod kuće možete nanositi fluor na bijele tačke, koristeći pritom fluorne kreme ili paste za zube koje možete kupiti bilo gdje, i možete smanjiti broj obroka u toku dana. Ovo će pomoći zubu da se sam zaliječi.

Ako vidite bijelu tačku na zubu vašeg djeteta, trebalo bi da ga odvedete do stomatologa na pregled.

Pitajte stomatologa šta biste mogli da promjenite kako biste smanjili dalje propadanje zuba i kako biste zaštitilu zube svog djeteta u budućnosti, piše znateli.com

Add a Comment