Ivana je doživela moždani udar u 39. godini: Sada svim ženama daje ovih 10 saveta!

“Pre moždanog udara nisam imala nikakve simptome i ništa nije upućivalo da bih mogla da ga doživim sa 39 godina”, započinje svoju priču za za 24sata.hr Ivana Plechinger Kovačić, pevačica i voditeljka na radiju.

“Bila je nedelja. Probudila sam se i sagnula da isključim punjač mobilnog iz struje. Odjedanput mi se zacrnilo pred očima”.

U prvom trenutku učinilo joj se da je crnilo pred očima koje je doživela slično onome što joj se povremeno znalo dogoditi kad bi se naglo sagnula, ali ubrzo je shvatila da se događa nešto čudno.

“Bila sam dezorijentisana. Znala sam da sam u svojoj kući, ali nisam znala u kojoj sam sobi.

Povikala sam i dozvala supruga i zamolila ga da me odvede ispred ogledala.

Naime, setila sam se mnogih saveta koje sam do tada pročitala o tome kako možete da prepoznate jeste li doživeli moždani udar.

Uspela sam prstom da dotaknem vrh nosa, nasmejala sam se i u odrazu videla da mi strana usne nije spušena i zaključila sam:

Super, nije moždani! Ipak, kako je nešto i dalje bilo čudno, suprug me je odvezao u bolnicu”, kaže Ivana.

Ali, imala je peh – magnetna rezonanca nije radila, a skener mozga nije pokazao ništa.

Lekari su joj preporučili da se hitno zakaže za magnetnu rezonancu, a kad je za šest dana uspela da dođe na red, lekar ju je nazvao i rekao: Imali ste infarkt mozga.

“Tada sam prošla niz analiza i nakon svega doživela da mi lekari kažu da znajušta mi se dogodilo, ali ne i zašto.

Rekli su mi da sam savršeno zdrava, ali nisam znala šta bih s tim”.

Tada je počela da čita i istražuje o tome koji su mogući uzroci moždanog udara i sama je sebi neke stvari uspela da objasni.

“Počela sam istraživati o tome šta je to stres, koji su njegovi uzroci i shvatila da je u njegovoj osnovi uvek strah, i to bilo koje vrste.

U vreme kad mi se dogodio moždani zaista sam živela u strahu jer sam napustila jedan posao, a drugi još nije krenuo, a morali smo platiti porez na kuću za koji nismo znali kako ćemo ga platiti”, priča Ivana.

Strahovala je hoće li moći da otplatit taj porez, osigura deci školovanje kakvo je mislila da treba da imaju. Tada je shvatila koliko su takva razmišljanja besmislena.

“Kad sam shvatila šta se moglo dogoditi, da su moja deca mogla ostati bez mene, shvatila sam koliko je sve to besmisleno”, kaže Ivana.

Kako je dotad spoznala da je druga strana svakog straha ljubav, počela je da obraća pažnju na pozivitne stvari u životu i radi na tome da ljubavlju prevlada strahove, te da postavi nova pravila.

“Odlučila sam da izbegavam sve što mi izaziva stres, izbacila sam “moranje”,kao i ljude koji su toksični, umesto da me pune energijom. Biram i filmove i serije koje gledam. Nastojim da izbegnem zabrinjavanje, jer ono ograničava čoveka da napravi pozitivne promene u životu”.

U međuvremenu, Ivana je izgubila oca, što je bio podsticaj da napiše knjigu o tom gubitku i o svojoj bolesti.

Danas često govori o moždanom udaru koji je doživela i tome što je iz svega naučila, jer želi da pomogne ljudima da se lakše nose sa sličnom situacijom.

“Ne bih htela da plašim ljude, moja poruka nije da sad svi treba da strahujete od toga hoćete li doživeti udar.

Činjenica je da se moždani ne događa često mladim ljudima, niti postoje simptomi pomoću kojih se može predvideti.

Nema bolova i to najčešće nije nešto od čega se umire. Postoje stvari koje možete učiniti za sebe da biste ga sprečili i verujem da o tome treba govoriti”, kaže Ivana i dodaje da je reč o savetima koje je čula od lekara, ili se na svojoj koži uverila da su korisni. NJENE SAVJETE ZA PREVENCIJU PROČITAJTE NA STRANI 2

Add a Comment