Kako se konačno riješiti neugodne peruti

Perut

Iako nas reklame za proizvode protiv peruti nerviraju, posebno kada vidimo kako od bijelih pahulja koje padaju s kose na crnoj košulji u sekundi više nema ni traga, istina je da ovaj problem moramo rješavati dok ne postane još gori

Perut su zapravo odumrle stanice kože koje se ljušte s vlasišta, a najčešće ih prati svrbež i crvena, iritirana koža. Treba odmah naglasiti da perut nema veze s prljavom kosom, naprotiv, ponekad će se najviše vidjeti nakon što kosu operete, posušite i počnete češljati te primijetite na tamnoj majici sitnu perut, poput snijega. Ponekad čak i bojenje kose može jako iritirati kožu pa će se početi ljuštiti,prenosi tportal.

Iako do sada znanstvenici nisu točno utvrdili zašto se perut pojavljuje, sigurni su da je povezana s gljivičnim infekcijama. Folikule kose i žlijezde zajedno proizvode sebum, a liječnici kažu kako je to plodno tlo za razvoj gljivica. I previše sebuma također može uzrokovati perut, kao i izloženost suhom zraku zbog čega će koža biti isušena pa će se ljuštiti.

POPULARNO:  Greška koju mnogi od nas prave kad nam je vruće, pa nam bude još gore…

Šamponi protiv peruti

Trebate ih koristiti prema uputama ili ih držati minimalno pet minuta na glavi nakon što se dobro zapjeni. Također, čim primijetite da je perut nestala, prestanite ga koristiti jer će se koža naviknuti pa idući puta neće pomoći. Uostalom, zašto biste liječili nešto čega nema. U slučaju da ste isprobali razne metode, a pomaka na bolje baš i nema, svakako posjetite liječnika.

Ulje čajevca

Poznato je da ima ljekovita i antigljivična svojstva, a čajevac protiv peruti možete iskoristiti u obliku ulja. Njujorški dermatolog Alan Dattner kaže za Web MD da čajevac s malo maslinova ulja treba nježno umasirati na kožu i pustiti da djeluje preko noći pa isprati.

Izvor: istinito.net

Leave a Reply