RECEPT ZA DOMAĆI ZAČIN ZA JELA BEZ POJAČIVAČA OKUSA

ORIGINAL SASTOJCI:

1 kg šargarepe

1 kg crvene paprike

1 kg celera i peršuna

1 kg crvenog luka

1 kg soli

veza peršunovog lista

veza celerovog lista

Napomena:

Mjere su za očišćeno povrće. Pošto je Kokica bila u nabavci i kalkulisala koliko čega, a da dobijem 1 kg nakon čišćenja, naravno da sam promašila, te smo dobili sledeće, a kupila sam:

2 veze velikih šargarepe, 2 veze srednjeg peršuna, 2 solidna celera, 2 kg paprike (no, to nisam sve iskoristila), 1 kg crvenog luka (tu kanda ništa otpadaka nisam kalkulisala…) i „fajin“ (što bi rekli – mnogo) lišća

SASTOJCI U NAŠEM ZAČINU ZA JELO:

700 gr šargarepe

700 gr crvene paprike

200 gr korena peršuna

500 gr korena celera

700 gr crvenog luka

700 gr morske soli

1 vezu peršunovog lista

2 veze celerovog lista sa sve stabljikom (kad volEm)

1 veza lista selena

PRIPREMA:

Svo povrće očistite i izmerite, kako biste znali koju količinu soli da stavite. Na 4 kg povrća ide 1 kg soli.

Stavljajte povrće u hladnu vodu dok sve ne završite.

Očišćeno povrće još jednom dobro operite, pa stavite opet u hladnu vodu, prethodno presecajući na manje komade. Listove takodje dobro operite.

Veličinu komada ocenite u odnosu na veličinu koja prolazi u mašini za mlevenje mesa, jer će vam to sada biti najbolji drug (ili najbolja drugarica).

Dakle, namontirajte mašinu za mlevenje mesa i uzimajući mešano povrće – malo od ovog, malo od onog, uz dodavanje listova peršuna, celera i selena, sameljite svo povrće.

Samleveno povrće promešajte i dodajte so, pa ponovo promešajte i ostavite da stoji preko noći. Povremeno promešajte začin za jelo.

Sutradan stavite pripremljeni začin za jelo u staklene tegle i zatvorite metalnim zatvaračem, pa pravac u špajz.

Kada otvorite neku teglu, možete je držati u frižideru, čisto da biste bili sigurni da joj se ništa neće desiti, mada – kažu ljudi, žene…jel…da se neće pokvariti ni ako je otvorite i ostavite napolju. Mi smo naučili na frižider.

I, to bi bilo to, sada mi držite fige da ispadnem faca kod lekara, sem ako ove godine ne odustane od tog pitanja – onda sam se ispalila ? Jer, kada bude pitao da li koristim kupovni začin za jelo, ja ću ponosno reći: DA i neću morati lagati, a onda ću dodati AL’ DOMAĆI, pa da ga onda vidim (možda razmeni recept sa mnom ).
Izvor: malakuhinjavelikiuzitak10.blogspot.ba