SATARAŠ ZA ZIMU BEZ KONZERVANSA UZ DODATAK ŠEĆERA

Sastojci:

1 kg luka

3 kg paprika

3 kg mesnatog paradajza

2-3 kom mrkvice

I još

ulje

secer

so

Priprema:

Ovo su bile moje mjere,povrće vagano neočišćeno,vi se toga ne morate pridržavati,koristite vrste povrće u onim omjerima kako vi volite,važan je samo postupak rada i pravilno pakovanje.Od ove mjere izaslo je 8-9 tegla od 720 gr.

Povrce ocistiti. Luk isjeci na rezanca,a paprike na vece komade. Paradajz preliti vrelom vodom i oguliti,isjeći na kriške.

Mrkvicu izribati na tanke kriskice pomoću ribeža…ili kako vam volja.Možete i da je ne stavljate.

 U široku šerpu naliti ulje i zagrijati. Najbolje je raditi na vatri jer je moguće koristiti šire posudje,pošto je potrebno da se povrće prži a ne da se skuha u svom soku,odnosno da povrće ima više lufta….Ubaciti luk na prženje i posoliti.
Kad luk omeksa ,dodati mu mrkvu,kratko propržiti pa dodati papriku i opet posoliti…. Papriku kad kupujete,izaberite sve boje žutu,crvenu,zelenu…ja sam imala i narandžastu….
Kad paprika malo omeksa dodati paradajz i malo posoliti…i onda lagano ukuhavati…do gustine koju volite…u toku kuhanja paradajza dodati mu šećer …
na kraju peršun dodajte ako želite. Vruć sataraš pakujte u zagrijane,čiste tegle,neka na vrhu bude samo sokic,ne smije viriti komadic paprike. Povežite tegle ili stavite poklopce na njih, te ih ušuškajte dekicom dok se ne ohlade.

Add a Comment