Stevija – prirodni zaslađivač

Stevija je prirodni zaslađivač koji nema djelovanje na šećer u krvi i nije štetan. Naprtoiv, biljka stevija je ljekovita, a odavno je poznato njeno antibakterijsko, protivupalno i antikancerogeno djelovanje.

Ovaj takozvani čudesni zaslađivač dobija se koncentrisanjem od biljke koja se naziva Stevia rebudiana koja sadrži slatka jedinjenja, stevioide. Slađa je od šećera 200 do 300 puta, a njena kalorijska vrijednost jednaka je nuli. Mogu je koristiti dijabetičari, a prema posljednjim istraživanjima smatra se da stevija:

Pomaže u sprečavanju nastanka raka;
Pomaže u liječenju bakterijskih bolesti probavnog sistema;
Pomaže u regulaciji prekomjerne tjelesne težine;
Smanjuje povišen nivo masnoće u krvi i visok krvni pritisak;
Snižava nivo šećera u krvi i ne utiče na inzulin;
Samnjuje anemiju;
Oporavlja organizam poslije terapije antibioticima, te nakon gripe ili prehlade;
Pomaže u zarastanju rana i zaustavljanju alergija na hranu;
Usporava razvoj osteoporoze;
Pomaže bržem izlječenju kod infekcija gljivicom kandidom;
Odlična je za detoksikaciju organizma;
Sprečava nastanak karijesa i zubnog plaka;
Reguliše probavu;
Jača imunitet.
Biljka stevija porijeklom je iz Južnee Amerike, gdje se stotinama godina koristila kao zaslađivač čajeva i ljekovitih napitaka, liječenje opekotina i problema sa stomakom. U većini zapadnih zemalja dugo je bila proglašena zabranjenom biljkom  zbog interesa velikih multinacionalnih kompanija koje profitiraju na umjetnim zaslađivačima i šećeru. Interesantno je da su u Japanu, sa druge strane, zabranjena sva sintetička sladila i da se koristi samo stevija.

Godine 2008. Američka agencija za hranu i lijekove promijenila je stav i stevija od tada više nije zabranjena na sjevernom američkom tlu, a u zemljama Evropske unije od 2011. godine. Slatki glikozidi iz stevije sada se smatraju sigurnim za upotrebu, ali prilikom kupovine ovog zaslađivača budite oprezni jer mnogi proizvođači u svojim proizvodimauz steviju koriste i druge jeftinije zasladjivače i hemijske aditive.

banjalucanke.com

 

 

Add a Comment