Ostavljate čašu vode pored kreveta preko noći? Evo zašto ne smijete to da radite!

Da li ste ikada držali čašu vode pored kreveta tokom cijele noći?

Da li vam je imala čudan ukus kada ste je popili nakon što ste se probudili ujutro? Možda mislite da je voda u čaši izgubila svoju svježinu. Ali da li je moguće da vodi prođe rok?

Do čudnog ukusa kojeg osjećate zapravo dolazi zbog povećanja nivoa kiseline u vodi, piše “Life coach code”.

PH ravnoteža vode se smanjuje kada ostane nepokrivena preko noći. Voda upija ugljen dioksid koji je čini kiselom.

Ali to nije ono glavno oko čega treba brinuti. Ono što bi trebalo da privuče vašu pažnju je rizik od bolesti uzrokovanih vodom.

Nisu sve te bolesti uzrokovane samo vodom koja je kontaminirana spolja, prenosiAtma“…

Voda je element sklon životu. U njoj mogu da se uzgoje alge i bakterije ako se dugo ostavi da stoji na vazduhu nezatvorena.

“Discovery News” je objavio video koji govori upravo o tome:

Hemija vode se mijenja, 0,13% se pretvara u karbonatnu kiselinu koja kasnije stvara bikarbonate i karbonate. Ali nije samo zbog toga nesigurno piti takvu vodu.

Voda koja je ostala na otvorenom je potencijalni domaćin komarcima i algama, osim toga privlači i kućnu prašinu. Zato je važno kuhati ili filtrirati pijaću vodu.

Voda može da se čuva na neodređeno vrijeme, ako je ispravno skladištena. Savremeno doba omogućilo je hemijsko pročišćavanje vode.

Voda ne smije da se drži zajedno s pesticidima, ali osim toga, sigurno ju je čuvati na duže vrijeme. Međutim, voda zahtjeva odgovarajuće posude. Nisu sigurni svi oblici plastičnih boca.

Ako voda ostane nezatvorena sklona je rastu bakterija. Flaširana voda omogućava da se takav rast zaustavi na nekoliko dana, ali ne zauvijek.

Najbolje je piti svježu vodu koja nije kontaminirana. Zato je najbolje da vodu sipate u čašu kada treba da je pijete i ne ostavljati je u čaši na vazduhu tokom cijele noći.

A ako zaista ne volite da ustajete samo zbog čaše vode, uvijek možete da držite flašu vode pored kreveta.