Boli vas stomak i imate pojačan sekret? Posjetite ginekologa, jer ako se ova bakterija iz grla spusti DOLE, može da izazove sterilitet

Osjećate li često jake, grčevite bolove u donjem stomaku?

Sekret vam je pojačan, jakog mirisa i izmijenjene boje, a dešava vam se da na donjem vešu povremeno vidjiti tačkice krvi i onda kada nije vrijeme za menstruaciju?

Ne ignorišite ove simptome, već pravac kod ljekara, jer možda imate salpingitis, upalu jajovoda, koja može da dovede čak do steriliteta.

– Najčešči uzročnici ove infekcije su promiskuitet i se*sualni odnosi bez zaštite.

Izazivaju je bakterije, među kojima su streptokoke, stafilokoke, gonokoke, ešerihija koli, a sve češće su infekcije hlamidijom i mikoplazmom – kaže dr Slavica Vasiljević, ginekolog akušer i vlasnica ginekološke ordinacije “Merida”.

Naravno, dijagnozu može da postavi samo ginekolog na osnovu pregleda i laboratorijskih analiza.

– Salpigitis se liječi antibioticima i analgeticima. U slučaju infekcije hlamidijom i mikoplazmom, obavezno moramo da liječimo i partnera, a ukoliko se infekcija ponovi više puta, savjetujem da partner uradi spremokulturu i uretralni bris.

Ako se salpingitis dijagnostifikuje na vrijeme, prognoze za izliječenje su odlične, ali ukoliko se ne liječi, skoro sigurno dovodi do steriliteta – kaže dr Vasiljević, prenosi “Blic“.

POPULARNO:  BUNDEVU MORATE JESTI ŠTO VIŠE: OVAJ DEO JE NAROČITO ZDRAV!