Žene lakše ostavljaju cigarete: Ovo će vam se odmah desiti kada prestanete da pušite

Samo za 20 minuta vaš krvni pritisak i puls vraćaju se u normalu, a nakon 24 sata ugljen-monoksid nestaje iz tijela. Čulo ukusa se vraća u normalu.

Da li su ovo dovoljni razlozi da prestanete sa pušenjem? Posljednjih pet godina žene češće ostavljaju cigarete, jer one više brinu o svom zdravlju, ali i o tome da li će uspjeti da prestanu da puše bez posljedica po svoju liniju.

Za odvikavanje od pušenja javi se, u prosjeku, 60 posto žena i 40 posto muškaraca.

Žene više brinu o svom zdravlju, ali više brinu i o svom svom izgledu. Žele da što duže zadrže mladalački izgled, a poznato je da pušenje veoma loše utiče na ten i kosu, piše “Extramagazin“…

Na jednodnevne terapije odvikavanje od pušenja, uspješne u 90 posto slučajeva, najčešće dolaze žene u 30-tim i 40-tim godinama koje imaju vrlo izraženu želju da ostave pušenje. Još su dovoljno mlade i žele da se oslobode loše navike.

Želja za trudnoćom i samo blagosloveno stanje je kod mnogih žena veliki motiv za ostavljanje pušenja, kao što je i veliki motiv majki da prestanu da puše i ne pružaju loš primjer svojoj djeci. U znatnom broju žele da prestanu da puše i žene od između 55 i 65 godina, a njihovi razlozi za raskid sa cigaretama su drugačiji – imaju ozbiljan problem sa zdravljem.

Goji se od viška hrane, a ne manjka cigareta

Žene su, pokazala je praksa, mnogo otvorenije za saradnju i spremne da aktivno učestvuju na terapijama, a njihov najveći strah je da li će se ugojiti kada prestanu da puše. Istina je da se ljudi goje od viška hrane, a ne od manjka cigareta. Kada se ostavi pušenje razbijanjem zabluda, cigareta se ne zamjenjuje hranom, niti bilo kojom drugom nikotinskom zamjenom.

Žene bolje razumiju psihičku krizu koja nastaje kada se ostave cigarete snagom volje. Jedan bijes, tuga, strah i depresije se javljaju kao posljedica ostavljanja cigareta kao svojih prijatelja kojih se odričemo, a želimo da im se vratimo. Kada razbiju sve zablude koje svi pušači na svijetu imaju, žene lako prestaju da puše i postaju sretni nepušači.