Obloge od ovog ulja pomažu kod izbacivanja bubrežnog kamenca, detoksikacije jetre i mnogo više!

Danas znamo da se ricinusovo ulje za kosu može upotrebiti na više različitih načina. Ovo ulje prihvatila je i kozmetička industrija  te je sastavni dio mnogih preparata, čija cijena zna biti paprena.

U našem članku nećemo puno govoriti o njima, već ćemo dati par savjeta: kako koristiti ulje za brži rast kose kod kuće i slično.

UPOTREBA RICINUSOVOG ULJA

Ulje ricinusa dobija se iz sjemena biljke ricinus communis, vodi porijeklo iz Indije i Afrike.

Ljekovite karakteristike ulja su poznate iz davnih dana, a u današnje vreijme njegova upotreba je rasprostranjenja.

Ima mnogobrojne namene, a najviše je traženo ricinusovo ulje za kosu, kožu, obrve i za zdravlje organizma.

Njegova terapeutska svojstva dovela su do toga da se koristi u različitim granama industrije.

Ricinus je jednogodišnja do dvogodišnja biljka. Ulje od ricinusa je gusto, zlatne boje. Ricinusovo ulje za kosu je više nego djelotvorno.

U narodu je zbog ljekovitosti ponijelo naziv Hristov dlan. Grci su ga koristili kao mast za tijelo. Na prirodan način liječi velik broj oboljenja.

Image result for ricinusovo ulje

Ono zbog čega je ulje tako posebno je zato što sadrži 90 odsto riceolične kiseline. Vjeruje se da je isključivo zbog nje ljekovito.

Riconoleična kiselina je djelotvorna protiv virusa, parazita, plijesni i gljivica. Ulje ricinusa se primjenjuje kod: išijasa, ćelavosti, artitisa, zatvora, bradavica, bronhitisa i prehlade, epilepsije, mioma na materici i cista…

KAKO SE KORISTI RICINUSOVO ULJE KOD KUĆE

Ricinusovo ulje za brži rast kose se koristi još iz doba Egipćana. Ovo ulje je za kosu pravi melem. Naša preporuka je da se nanosi na kožu glave da bi dobili gustu kosu. Možete i da koristite ovo ulje za kosu u kombinaciji sa bademovim uljem.

Ono pospješuje cirkulaciju u folikulima dlaka, i tako  dovodi do bržeg rasta kose. Da bi rezultati bili bolji, nanesite ulje ricinusa na kosu, možete da stavite kesu za tuširanje na glavu.

Na ovaj način ulje će preko noći da prodre u vlasište. Isperite sledeći dan. Također, ricinusovo ulje za kosu pomaže kod rascvjetalih krajeva, te smanjuje lomljenje kose. Hranjenjem i hidriranjem kosa će da bude daleko mekša.

Image result for ricinusovo ulje

Nanošenje ricinusovog ulja na kosu 

Ako se pitate kako se stavlja ulje na kosu, ne sikirajte se – nije teško. Prije nanošenja preporuka je da obučete staru majicu. Dobro bi bilo i da kosa bude vlažna. Sipajte ulje u posudu u koju možete da umočite četkicu. Najbolje bi bilo da ulje prstima utrljate u tjeme, kako bi doprlo do korijena. Teme masirajte kružnim pokretima

Na taj način će se pojačati cirkulacija kože glave. Ako imate kraću frizuru, na cijelu dužinu možete da nanesete ulje. Samo na jteme i krajeve, nemojte da pretjerate i da natapate kosu pošto je ulje od ricinusa samo po sebi gusto, nemojte da pretjerujete sa količinom. Upotreba ulja za kosu je kao što vidite jednostavna.

Kada ste to sve obavili, na glavu stavite kesu i umotajte. Ostavite oko 2h da odstoji. Po isteku dva sata operite kosu sa blagim šamponom, i stavite regenerator. Maska za kosu sa uljem može da se koristi jednom u nedelju dana. Nemojte da odustajete, budite strpljivi jer ulje za kosu može biti pun pogodak.

ŠAMPON OD KOPRIVE, PANTENOL, I RICINUS

Već godinama je popularna mješavina: šampon od koprive, ad kapi, pantenol i ricinusovo ulje. Mješavina se preporučuje za oporavak i brži rast kose. Na ovaj način kada sve pomiješate dobijete šampon za kosu.

Potrebni sastojci:

  • Šampon od koprive (običan litarski),
  • Pantenol 100 ml (vodeni rastvor),
  • Kapi od koprive 30 ml (jedna bočica),
  • AD kapi, vodeni rastvor (jedna bočica),
  • Ulje ricinusa 50ml

U 750 ml šampona od koprive, umiješa se cijela bočica pantenola od 100 ml, cijela bočica kapi 30 ml, bočica AD kapi i ricinusovo ulje za kosu.

KAKO DJELUJE OVAJ ŠAMPON ZA KOSU?

Ovaj  šampon je vitaminska bomba za kožu glave, a samim tim i za kosu. Kopriva ubrzava perifernu cirkulaciju i prokrvljenost kože glave.

Ostali sastojci ovog šampona će se brže apsorbovati. Pantenol-pantotenska kiselina (vitamin B5) deluje na očuvanje pravilne funkcije kože glave.

Ricinusovo ulje jača kutikulu dlake. Veoma je bogato vitaminom E i ricinoleinskom kiselinom. Također vitamin E je značajan antioksidans i sprečava dejstvo spoljašnjih radikala i štetnih uticaja na kožu glave. NASTAVAK NA STRANI 2