Ovom je dječaku amputirana ruka nakon rođenja, pa mu je tata s 3D printerom napravio novu!

Kako je Ben Ryan, bivši profesor psihologije, zbog sina postao inženjer! Sol ima dvije godine i nema lijevu ruku, barem ne svoju, od krvi i mesa. Bio je star deset dana kad su mu je amputirali zbog ugruška koji mu se formirao u gornjem dijelu ruke tokom porođaja, piše “Telegram“…

Njegov tata, Ben Ryan, čovjek koji nikad prije nije imao veze s inženjerstvom, čim je Sol došao kući počeo se baviti idejom da malenom nekako napravi prostetičku ruku, budući da je prvu, prema zakonu, trebao dobiti tek s tri godine.

U roku od 10 sekundi počeo je lupati po igračkama

“Kada smo došli iz bolnice kući, uopšte više nije micao lijevom rukom. To nije bilo prihvatljivo za mog sina, odlučio sam poduzeti nešto, sam. Odjurio sam u kuhinju, uzeo kuhinjsku spužvu i pričvrstio je njemu na ruku. Doslovno je u roku od deset sekundi počeo lupati po igračkama. Od tog dana nadalje počeo je koristiti obje ruke”, priča Britanac.

Ryan je međuvremenu sam naučio kako koristiti 3D printer, kako bi mogao sinu izrađivati bioničke ruke, kako maleni raste. Zaključio je da je to daleko najjeftiniji i najjednostavniji način da sinu omogući ruku. Kako bi mu nova proteza savršeno sjela, trebao je nekako skenirati dio ruke koji je još uvijek imao, i to dok je Sol spavao. Stoga se Ryanu kao najbolje rješenje učinio skener za Xbox.

Sad istu stvar radi za djecu širom svijeta

“Da mi je neko rekao da ću postati inženjer nikad mu ne bih vjerovao”, kaže bivši profesor psihologije.

“Međutim, nikad nije postojalo bolje vrijeme od ovog danas da biste postali inženjer”, kaže.

Ryan danas u sklopu svoje organizacije Ambionics radi istu stvar i za drugu djecu širom svijeta, s idejom da potpuno revolucionizira i pojeftini izradu protetike za djecu, pogotovo u siromašnim zemljama.

“Bilo ko danas može postati inženjer i promijeniti svijet”, kaže ponosni tata.

Svakako predlažemo da pogledate cijeli video: