POČEĆETE DA STAVLJATE BIBER NA BUKVALNO SVE KADA VIDITE KOLIKO JE ZAISTA LEKOVIT – ALI SAMO AKO GA KUPUJETE U OVOM OBLIKU

Potiče iz Indije, a u Grčkoj se godinama koristio kao novac. Bogatstvo za vreme Rimskog carstva merilo se zalihama bibera.

Crni biber je odličan izvor mangana, gvožđa i vitamina K.

Podstiče apetit, varenje, eliminiše bakterije u želucu i pozitivno utiče na zdravlje creva.

Sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova, a pored toga podstiče lučenje hlorovodonične kiseline u želucu koja je potrebna za varenje proteina i drugih sastojaka hrane.

Biber podstiče znojenje i izlučivanje urina, a osobe sa viškom kilograma trebale bi češće da ga jedu jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

Ukoliko napravite čaj od bibera u kombinaciji sa nekim lekovitim biljem, dobićete odličan lek protiv kašlja.

Uz pomoć crnog bibera možete smanjiti nivo holesterola u krvi i tako smanjiti rizik od srčanih oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, kao i oboljenja jetre.

Koristi se i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti, a u pilinzima je odličan eliminator celulita.

POPULARNO:  OVA MEŠAVINA JE STRAH I TREPET ZA HOLESTEROL I RAK, IZVRSNA ZA STRUK, I ZNAČAJNO POBOLJŠAVA KVALITET SPERMATOZOIDA!

Ukoliko nekoliko puta nedeljno isperete usta s malo vode, soli i bibera, sprečićete bolesti desni i zubobolje.

Biber ima brojna lekovita dejstva, a ukoliko volite ovaj začin najbolje je da ga kupujete u zrnu i da ga meljete kući jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus.

Čuvajte ga na zatvorenom, tamnom i suvom mestu.

Izvor: recepti.odados.com