SRPSKI HIRURG USRED OPERACIJE DONEO SUDBONOSNU ODLUKU, I URADIO NEŠTO ŠTO KOD NAS NIKO NIJE

Srpski hirurg, doc. dr Vladimir Dugalić drugi je u svetu koji je uspešno primenio jednu neobičnu i veoma komplikovanu operaciju nazvanu „tunel u jetri”.

Ova intervencija bukvalno se tako i sprovodi, a do sada je primenjena na svega 20 pacijenata.

Ovaj uspeh ujedno je i Kliniku za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije stavio rame uz rame sa klinikom u Milanu, gde se ova intervencija jedino do sada obavljala.

„Tunel u jetri” izumeo je dr Gvido Torzili iz Milana, jedini učenik čuvenog japanskog hirurga za jetru Masatošija Makučija. Dr Dugalić imao je privilegiju što ih obojicu zna i da se ove godine zadesi na licu mesta i uživo video kako se operacija izvodi.

– U martu ove godine bio sam u poseti dr Torziliju u Milanu i igrom slučaja sam se zadesio u operacionoj sali kada je trebalo da izvede ovu intervenciju.

Prema podacima u literaturi, samo je on, pre tri godine, objavio rad da je izumeo ovu tehniku.

Intervenciju je obavio na samo 20 pacijenata, jer nema mnogo indikacija kada ona može da se primenjuje, a i tehnički je veoma teška za izvođenje – objašnjava za „Blic” dr Dugalić.

Tvorac zahvata je dr Gvido Torzili iz Milana, gde se do sada jedino obavljala ova intervencija

– Neda je pacijentkinja prof. dr Zorana Krivokapića i kada je već operacija krenula, kolegi sam javio da imam dve opcije za operaciju.

Jedna je bila da uklonim polovinu jetre zbog metastaza koje su se nalazile na nezgodnom mestu.

Ta tehnika je bila lakša varijanta za mene, ali u tom slučaju ženi bismo morali da odstranimo mnogo tkiva.

A onda sam mu predložio da uradim „tunel u jetri”. Iskreno sam mu objasnio da takvu intervenciju nikada u životu nisam radio, ali da znam tehniku.

Kolega Krivokapić je pristao – objašnjava dr Dugalić.

Neda Popović

Foto: M. Petrović / RAS SrbijaNeda Popović

– Ova intervencija primenjuje se najčešće kod karcinoma debelog creva kada se metastaza pojavi na jetri, i to na nezgodnoj lokalizaciji. To se upravo i u ovom slučaju desilo. Velika metastaza nalazila se iza jetre, skroz na veni kavi. Da bi se uklonila standardnom procedurom, moralo bi da se odstrani pola jetre.

Ali, u ovom slučaju sam sa gornje i donje strane jetre pravio tunel i onda sam faktički, kao jedan tjub, skinuo deo jetre zajedno sa metastazom – prepričava dr Dugalić. Tek kada je intervencija završena, lekari su saopštili Nedi šta se sve događalo.

– Bila sam pozitivno šokirana. Znala sam da se nešto događalo, jer je operacija trajala toliko dugo. Zahvalna sam lekarima što su mi na ovaj način pomogli – kaže Neda, koja u petak izlazi iz bolnice.

Pacijentkinja – žena autodizaličar

Neda Popović iz Užica inače je jedina žena autodizaličar u Srbiji, koja se ovim poslom bavi već 30 godina.

– Iz inata sam počela ovim da se bavim, jer mnogi misle da su žene za kuhinju i da gaje decu. Baš zato sam i izabrala mušku profesiju, ako se tako može reći. Uspela sam u tome. Imam i sina koji će me uskoro naslediti. Imao je sedam godina kada sam ovim počela da se bavim, i majka ga je dobro naučila poslu – kroz osmeh priča Neda.

(Izvor: blic.rs / Sonja Todorović)