Tužna priča dječaka sa sarajevskih ulica: Molim vas, sudija, stavite me u zatvor

U BiH je veliki broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici.

Najveći postotak ovih krivičnih djela otpada na krađe i oštećivanje tuđe imovine, dok su u znatnoj mjeri zastupljeni i slučajevi izazivanja opće opasnosti, razbojništva, nasilništva, zloupotrebe droge, pa čak i silovanja te ubistava, piše “Fokus“.

Ova katastrofalna statistika u javnosti često pobuđuje komentare kao što su: “Sudije su prema tim delikventima preblage! Treba ih strpati u Zenicu (KPZ) i riješiti društvo tih problema!”

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst objavljen u novembru 2003. godine pod nazivom “Molim vas, sudija, zatvorite me”.

Riječ je o dječaku koji nije imao gdje živjeti, pa je sudiju zamolio da ga osudi na zatvorsku kaznu. Prenosimo dio teksta koji govori o životu ovog dječaka.

Petnaestogodišnji dječak romske nacionalnosti je prije nekoliko godina, nekim čudnim putevima, iz tadašnje SR Jugoslavije došao u BiH.

Imao je kod sebe izbjeglički karton, koji će kasnije izgubiti, a to je bio jedini dokument kojim je dokazivao svoj identitet!? Tvrdio je da ne zna gdje su mu roditelji, koji su ga napustili 1992. godine.

Kad je došao u Sarajevo, počeo je lutati ulicama, spavati po parkovima i ruševinama, družiti se sa svojim vršnjacima i drugim licima problematičnog ponašanja i sumnjive prošlosti, dok nije i sam počinio nekoliko krivičnih djela.

Završio je u pritvoru, gdje je proveo oko mjesec dana, a po izlasku je čvrsto obećao da to više neće raditi. Centar socijalne skrbi koji je bio zadužen za ovog dječaka, tražio je da se on vrati u Jugoslaviju jer nisu imali uslove za vršenje pojačanog nadzora, koji im je sud odredio iz prostog razloga što on nije imao adresu prebivališta.

POPULARNO:  NEOBIČNI RUSKI NARODNI RECEPT: HEMOROIDI NESTAJU ZA 7 DANA!!

No, sudija za maloljetnike je to odbio jer je dječak obećavao da više neće činiti krivična djela, te da mu je najveća želja da završi školu i stekne dom.

Gdje ovog dječaka smjestiti u Federaciji? Prihvatilišta za nezbrinutu djecu nema! Za njega nema mjesta ni u jednoj instituciji! Sudija je o ovom slučaju obavijestio Odjel za prava djeteta – instituciju Ombudsmana, koja se angažira na slučaju.

No, dok su trajali pokušaji da se dječak negdje smjesti, on je i dalje lutao sarajevskim ulicama, dok jedan dan, mršav, prljav, umoran i gladan, nije došao kod sudije i rekao mu: “Ja više ne mogu izdržati! Nema više ni kamiona u kojem sam spavao! Gladan sam i moram da kradem. Molim vas, stavite me u zatvor.”

Za dječaka je pronadeno mjesto u jednom izbjegličkom kampu. Sretan je i zahvalan što ima krov nad glavom i mogućnost da nastavi školovanje. Od tada nije napravio nijedno krivično djelo.