BEBA MAŠA I 18-GODIŠNJI VASILIJE USPELI SU DA UJEDINE HRVATE I SRBE ONAKO KAKO POLITIČARI NISU GODINAMA

Ono što godinama ne uspeva stotinama srpskih i hrvatskih političara uspeli su za nedelju dana da učine 14-mesečna devojčica Maša Čuvalo i 18-godišnji momak Vasilije Sentivanac, iz Vukovara i Borova.

Podeljeni grad ujedinio se oko pomoći svojim sugrađanima, maloj Maši, kojoj je potrebno presađivanje bubrega, i Vasi, koji mora na presađivanje koštane srži.

Za samo pet dana akcije za Vasilija obolelog do leukemije skupljeno je 125.000 evra, iako je prvobitni plan bio da se pokuša doći do sume od 110.000. Sentivanac je trenutno u Nemačkoj gde nastavlja lečenje, a zbog velikog odaziva ljudi, svi se nadaju da će na operaciju u Padovu otići i Maša Čuvalo.

Od početka humanost je bila na prvom mestu, novac za lečenje svog druga fudbalera zajedno su počeli da skupljaju i fudbaleri srpskog kluba Vuteks Sloga i hrvatskog kluba Vukovar 91. Na kraju su se u sve uključile i druge gradske organizacije, a onda se pročulo da je pomoć potrebna i maloj Maši.

Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština, organizacije koja okuplja srpske opštine na istoku Hrvatske, kaže da je ovo možda i neočekivani uspeh kojem se nisu nadali kada su krenuli u akciju prikupljanja novca za Vasilija.

– Ova akcija je povezala sve ljude na istoku Hrvatske, nezavisno od nacionalne pripadnosti ili političkih opredeljenja. Zahvaljujemo se i Ivanu Penavi, gradonačelniku Vukovara, kao i pripadnicima većinskog naroda, koji su podržali ovu našu akciju.

I ZVO će da uplati određen novac za lečenje male Maše – rekao je Jeremić. Nakon objedinjavanja akcija „Za Vasu i Mašu“, ujedinili su se i donatori.Novac je počeo da se skuplja i u drugim gradovima i humanitarnim organizacijama širom Hrvatske, a poslednja velika akcija organizovana je na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Uskoro su sa mora stigle klape „Elektrodalmacija“ iz Splita i „Cambi“ iz Kaštel Kambelovca i održale humanitarni koncert “Dalmacija na obali Dunava”, u prepunoj sali Hrvatskog doma.

Veliki humanitarni koncert narodne muzike zakazan je u utorak u Borovu naselju, a nastupiće pevači iz Srbije: Biljana Jevtić, Aleksandar Ilić, Milan Topalović Topalko i Snežana Babić, uz pratnju Narodnog orkestra RTS.

Priča o dvoje hrabrih mladih ljudi stigla je i do Hrvatskog sabora, gde je Dragana Jeckov, poslanica Samostalne demokratske srpske stranke, zatražila pauzu kako bi javnost upoznala sa „pozitivnim i nesvakidašnjim događajem koji se poslednjih 20 dana dešava na istoku Hrvatske“.

Inače, Vasilije boluje od akutne limfoblastične leukemije i nakon godinu dana lečenja u bolnici „Rebro“ u Zagrebu, njegovo stanje se, nažalost, pogoršalo. Prebačen je na lečenje u Nemačku, gde je neophodno da mu transplantiraju koštanu srž. Donacije za Vasilija uplaćuju se na IBAN: HR95 2500 0091 5011 4765 2, SWIFT adresa / BIC Addico bank d.d. Zagreb: HAABHR22.

Maša borac od prvog dana

Mesec dana nakon prevremenog rođenja, devojčica je hitno prebačena u Zagreb u KBC „Rebro“, gde se nalazi i danas. U godinu dana svoga života preživela je četiri sepse, nekoliko upala pluća, te moždani udar. U teškoj operaciji izvađen joj je levi bubreg i jedino rešenje za njen normalan život jeste transplantacija bubrega. Račun na koji se mogu uplatiti donacije za Mašu je HR5924020061500060801, SWIFT: ESBCHR22.

Izvor: blic.rs