OVU HRANU NE BI TREBALO DA JEDETE… BAŠ NIKAD!

Postoji hrana koja nema gotovo nikakve zdravstvene koristi, a predstavlja velik rizik za zdravlje. Ovu hranu ne treba da jedete baš nikad:

Bijeli hljeb– rafinisano brašno 

Vitamina i  minerala i vlakana tu gotovo da i nema. Pri preradi u brašno se dodaju i sastojci koji izbjeljuju brašno, a mogu djelovati štetno na štitnu žlijezdu i druge organe. Kupite brašno, ubacite mekinje i pecite hljeb kod kuće.

Gotova (polugotova), konzervirana ili smrznuta jela 

Većina ovakvih obroka ima toliko konzervansa, soli, štetnih masti i drugih umjetnih sastojaka, kao što su umjetne arome, da ih je najbolje ne jesti.

Bijela riža 

Integralne žitarice sadrže esencijalna vlakna, minerale i određene vrste masnoća koje pomažu pri mršavljenju. Bijela riža je zapravo oštećena i osiromašena riža, čija je jedina prednost kraće vrijeme kuvanja. Osim toga, baš poput bijelog brašna, bijela riža izaziva nagli skok šećera u krvi, koji djeluje negativno na metabolizam.

Kokice iz mikrotalasne 

Kokice pripremljene na starinski način su zdrave, ali one kupljene u posebnom pakovanju koje se stavlja u mikrotalasnu sadrži kancerogene sastojke, poput diacetila, koji može oštetiti pluća.

Preradjeno meso

U preradjenom mesu uvijek ima nitrata i nitrita. Dodaci koji se stavljaju u suhomesnate i druge preradjene mesne proizvode, kao što su paštete, kobasice i razne salame, povezuju se sa srčanim bolestima i rakom. Ako jedete suvo meso, držite se domaćih proizvoda.

Proteinske, energetske pločice

Često sadrže preradjene proteine soje, rafinisani šećer, hidrogenizovanu masnoću i druge štetne aditive koji dovode do hroničnih bolesti. Postoje i zdrave verzije energetskih pločica, ali da biste došli do njih morate pažljivo čitati popis sastojaka i razumjeti značenje.

Margarin

Hidrogenizovana ulja i margarin često se nalaze i u drugoj gotovoj hrani, kao što su keks i kolači. Izbjegavajte ih. Za razliku od popularnog mišljenja, čak su i maslac i druge životinjske masti, poput svinjske, zapravo, zdravije od margarina.

Sojino mlijeko i sojini medaljoni kao zamjena za meso

Pomama za sojom je besmislena ako imate na umu da je vaša ‘zdrava’ hrana, zapravo, genetski modifikovana, što je slučaj s većinom soje na tržištu. Osim toga, nefermentirana soja može narušiti nivo estrogena u organizmu.

Dijetalno – bilo šta

Izbjegavajte dijetalne proizvode jer često sadrže umjetne zasladjivače, poput aspartama i sukraloze, koji se povezuju s neurološkim oštećenjima, probavnim i endokrinim problemima. Dijetalni proizvodi često sadrže jednako kalorija kao i normalni proizvodi, ali sadrže i druge sastojke. Pokazalo se da ne pridonose gubitku kilograma.

 

magazin.hr