ZAŠTO SNAHAMA SMETAJU SVEKRVE, A ŠTA SVEKRVE STVARNO MISLE O NJIMA

Odnos svekrva i snaha često je veliki izvor bračnih i porodičnih svađa. No, iako se nekima čini nemoguće, svekrve i snahe u mnogim se slučajevima znaju i odlično slagati.

Mlade žene svekrvama najčešće zhamjeraju što se moraju u sve miješati, pogotovo kada je u pitanju odgoj djece pa se mnoge majke danas već groze izjava poput onih ‘mlijeko ti je slabo’, ‘udari ga po stražnjci pa će naučiti’, ‘daj mu da jede hrenovke i salamu, a ne tu hranu za ptice’ i sl.

Svekrvama opet smetaju takozvane moderne mame koje ne puštaju male bebe da plaču dok se same uspavaju i ne daju djeci do šest mjeseci starosti piti vodu ako su isključivo dojena.

No, kako bi saznali što to ove dvije grupe žena uistinu mrze, odnosno vole jedne kod drugih, Večernji list je proveo malo istraživanje o tome šta svekrve misle o suprugama svojih sinova, ali i što one misle o majkama svojih supruga.

Kako ne bi uzrokovali svađe, u članku nisu navodili imena sagovornica.

– Ružno je za reći, ali ne podnosim svoju svekrvu. Otkad smo se vjenčali u baš sve se miješa, želi odlučivati o svemu iako je suprug i ja ne pitamo čak niti za mišljenje, dolazi kod nas u stan bez najave, kada ona to želi, a ne kada nama odgovara.

POPULARNO:  Ispovijest: Nakon deset godina otkrili su da imam rak štitnjače

Ujutro čim se probudim ona mi je na vratima, ponekad ne stignem niti oprati zube, ona mi već sjedi u dnevnoj sobi i pije kafu. Zbog toga se često i posvađam sa suprugom, ali i njemu sve više ide na živce to što nas njegova majka ne pušta na miru – ispričala nam je 30-godišnjakinja koja je dvije godine u braku.

– Nikada joj nisam ništa rekla i zapravo se dobro slažemo, ali bojim se da ću uskoro ‘puknuti’ i reći joj što stvarno mislim o njoj – dodaje ona.

Četrdesetogodišnjoj majci dvoje djece smeta pak što joj svekrva nikada nije ponudila pomoć.

– Uvijek priča samo o sebi, kako je njoj teško, a nikada nije pitala kako je meni s malom djecom. Da ne pričam o tome da se nikada nije ponudila da mi pričuva djecu ili pitala treba li im šta iako ima mogućnosti kupiti nešto svojim unucima. Zbog toga niti ne volim ići kod nje, a ni da mi dolazi jer je uvijek važna samo ona – kaže nam ova snaha.

Problem je još veći, priča nam jedna 32-godišnjakinja, kada stanujete zajedno. NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…