DOSTA SU NAS LAGALI I VARALI: Raskrinkani mitovi o zdravlju u koje svi slijepo vjeruju!

11. Da li se možete razboleti u đakuziju?

Kratak odgovor: da.

Đakuziji, pogotovo oni u spa centrima, teretanama i hotelima pravo su leglo bakterija. Voda u njima nije dovoljno topla da uništi bakterije, a prave je temperature za još brže razmnožavanje mikroba. Iako se u đakuzije stavlja hlor, ovo sredstvo za dezinfekciju se tu brže razlaže zbog toplote, nego u bazenima.

12. Da li kafa izaziva rak?

Kratak odgovor: ne.

Istraživanje iz 80-ih je kafu dovelo u vezu s nastankom raka pankreasa, ali su preliminarni rezultati ovog istraživanja kasnije opovrgnuti.

Nedavne studije su pokazale da kafa može imati brojne pozitivne efekte na zdravlje – smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, raka jetre, pa čak i samoubistava.

13. Da li jaja podižu nivo holesterola?

Kratak odgovor: ne.

Iako su žumanca bogata holesterolaom, istraživanja su pokazala da zasićene masti imaju mnogo veći uticaj na povećanje holesterola u krvi nego hrana koja sadrži holesterol.

14. Da li možete popiti previše vode?

Kratak odgovor: da.

Izuzetno rijetko se dešava da neko umre od previše vode, ali moguće je. Sportistima se najčešće dešava da pretjeraju s vodom. Prevelika količina vode dovodi do rastvaranja natrijuma u krvi, što izaziva hiponatremiju. Simptomi hiponatremije uključuju mučninu i pometenost, a u ekstremnim slučajevima mogu dovesti do epileptičnih napada i smrti.

Da biste ovo izbjegli, pijte tečnosti s elektrolitima kada intenzivno vežbate.

15. Da li jogurt pomaže s digestivnim problemima?

Kratak odgovor: da.

Digestivni trakt je pun mikroorganizama, od kojih su neki dobri, a neki loši. Jogurt sadrži dobre bakterije, koje se uopšteno nazivaju probiotici i pomažu u održavanju balansa. Probiotici pomažu s brojnim gastrointestinalnim problemima, uključujući zatvor i dijareju.
16. Da li paste za izbeljivanje zuba izbjeljuju zube bolje od običnih pasti?

Kratak odgovor: ne.

Paste za izbjeljivanje obično sadrže perokside i druga jaka abrazivna sredstva koja čine da zubi izgledaju bjelje time što uklanjaju mrlje. Za razliku od traka i gelova za izbeljivanje koji sadrže izbeljivače, ove paste zapravo ne mijenjaju boju zuba.

17. Da li je bezbedno u mikrotalasnu stavljati hranu u plastičnim posudama?

Kratak odgovor: da.

Međutim, na plastičnoj posudi trebalo bi da piše da je bezbijedna za mikrotalasnu. Ovo znači da je posuda testirana i da hemikalije od kojih je plastika napravljena neće procurjeti u hranu za vrijeme zagrijavanja u mikrotalasnoj. Ako hemikalije procure u hranu, njihova količina je zanemarljiva i ne ugrožava zdravlje.

Plastične kese za kupovinu, kao i većina plastičnih ambalaža za margarin, jogurt i krem sir nisu bezbijedne za grejanje u mikrotalasnoj.

18. Da li glednje TV-a može da vam pokvari vid?

Kratak odgovor: ne.

Ovaj zastarjeli mit je potpuno netačan. Televizori su prije 50-ih emitovali radijaciju koja je mogla da poveća rizik za probleme s vidom nakon preteranog gledanja. Moderni TV aparati imaju zaštitu koja blokira ovo štetno zračenje.
19. Da li je crno vino zdravije od bijelog?

Kratak odgovor: da.

Crno vino sadrži mnogo više resveratrola, antioksidanta koji se nalazi u kori zrna grožđa i pomaže u borbi s bolestima koje se dovode u vezu sa starenjem.

20. Da li je flaširana voda bolja od vode iz slavine?

Kratak odgovor: ne.

Nedavna studija Univerziteta Glazgov otkrila je da je veća vjerovatnoća da će flaširana voda biti kontaminirana nego voda iz slavine. Flaširana i voda iz slavine obično dolaze iz istih izvora – izdana, prirodnih izvora i jezera. Dok se voda iz vodovoda testira na kontaminante svakog dana, proizvođači flaširane vode su u obavezi da svoju vodu testiraju na samo određene kontaminante, i to samo na nedeljnom, mjesečnom ili čak godišnjem nivou.

Izvor: fokuzz