Ono povoljno djeluje na rast i diobu ćelija, te živčanu i mišićnu aktivnost. Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet.

Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi…

Iako upotreba jabukovog sirćeta u ljekovite svrhe ima neobično dugu tradiciju, obzirom da su se u prošlosti njime liječile ili ublažavale gotovo sve tegobe i bolesti, tvari koje ono sadrži te njihov pozitivan uticaj na zdravlje čovjeka sistematski je nabrojio i naučno obradio tek 1958. godine Amerikanac D.C.Jarvis.

Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača imunitet.

TAJNA LJEKOVITOSTI.

U jabukovom sirćetu, čiju osnovu čini octena kiselina koja mu daje kiseli okus te koja djeluje kao prirodan antiseptik i konzervans, krije se više od 90 različitih sastojaka, među kojima i 20-ak vitamina, minerala i elemenata u tragovima.

Naprimjer, 10 g jabukovog sirćeta sadrži 0,6 mg kalcija, 0,06 mg željeza, 0,1 mg natrija, 10 mg kalija, 2 µg fluora, 0,1 µg joda, te 0,001 mg beta karotena.

Važno je znati da svako jabukovo sirće ne posjeduje spomenuta hranjiva i ljekovita svojstva. Kako je danas ponuda veća nego ikad, prilikom izbora treba biti vrlo oprezan.

U obzir stoga dolazi samo jabukovo sirće spremljeno od cijelih, ne prezrelih plodova jabuka koje su uzgojene na ekološki način. Najbolje su stare sorte jabuka, ili pak još bolje divlje, šumske jabučice. Nadalje, to treba biti sirće pripremljeno od voćnog soka dobivenog hladnim prešanjem jabuka, koji je potom sazrio na prirodan način, bez hemijskih dodataka.

Zahvaljujući sastavu jabukovo sirće predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se, kao dodatku ishrani, može zadovoljiti dnevna potreba organizma za neophodnim tvarima, naprimjer vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, u svrhu održanja zdravlja, te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti.

LIJEK ZA (SKORO) SVE.

Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile.

Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Zbog svog dezinfekcijskog i antibakterijskog djelovanja povoljno djeluje i na probavu. Pospješuje je i štiti od raznih poremećaja, posebno infekcija. Njegovo dezinfekcijsko djelovanje dolazi do izražaja i kod različitih infekcija dišnih putova, te tako jabukovo sirće može pomoći kod upale grla, kašlja, promuklosti, astme i slično.

Ono potiče lučenje želučane kiseline, brine za optimalno iskorištavanje hranjivih tvari te povoljno djeluje kod nervoze želuca. Štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev, te regenerira sluznicu crijeva. Povoljno djeluje na rad jetre, slezene i žuči. Također pospješuje funkciju bubrega, povoljno djeluje u slučaju manjih poremećaja u njihovom funkcioniranju, te ublažava infekcije mokraćnih puteva.

Jabukovo sirće potiče ćelijsku izgradnju kože i vezivnog tkiva, te, kao što je to već odavno poznato, pospješuje zacjeljivanje ogrebotina, rana i opeklina, a povoljno djeluje i kod različitih kožnih oboljenja, naprimjer prištića, osipa i lišajeva. Iz istih se razloga jabukovo sirće može koristiti i u službi ljepote i zdravlja kože tijela i lica, te kose i noktiju.

Njegovom se primjenom mogu znatno ublažiti posljedice artritisa. Pomaže i kod proširenih vena, natečenih stopala te bolnih ili umornih mišića. Poznato je da se dugotrajnom konzumacijom jabukovog sirćeta može prevenirati osteoporoza i karijes. Djelotvorno je i u slučaju pomanjkanja koncentracije, jer pospješuje mentalne sposobnosti, te u slučaju problema sa spavanjem, glavoboljama i migrenama.

Zbog svega spomenutog, dodatni se unos vitamina, minerala i ostalih tvari kojima obiluje jabukovo sirće, preporučuje svima, a naročito djeci, trudnicama, sportistima, pušačima, osobama pod stalnim stresom i starijim osobama.

Način na koji se mogu iskoristiti sve te blagodati jabukovog sirćeta je više nego jednostavan. Prema savjetima stručnjaka s područja alternativne medicine treba svakodnevno, tokom cijeloga života, ujutro natašte popiti napitak od prirodnog jabukovog sirćeta spremljen prema temeljnom receptu.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…