MESO KAO ISPOD PEKE (A IZ PEĆNICE!) JUČER SAM PROBALA TO IZVESTI I KOD KUĆE, U PEĆNICI. IZVRSNO JE!TOPLO VAM PREPORUČUJEM OVAJ RECEPT!

MESO KAO ISPOD PEKE: Svakog ljeta na Korčuli radimo peku na ovaj način. Jučer sam probala to izvesti i kod kuće, u pećnici. Izvrsno je!

MESO KAO ISPOD PEKESASTOJCI za 8 OSOBA

2 kg mesa (teletina, piletina)

2 kg krumpira

2 glavice luka

3-4 mrkve

50 dkg šampinjona

1 paprika

1 tikvica

grančica ružmarina

ulje

sol

papar

začinsko bilje

PRIPREMA ZA MESO KAO ISPOD PEKE:

1. Meso (ja obično spremam teletinu i piletinu) narežite na komade i natrljajte solju. Napravite marinadu od ulja i zacina koji vama odgovaraju. Ja koristim dalmatinsko začinsko bilje, malo papra, žličicu crvene paprike i češnjak u granulama.Ostavite meso preko noći u marinadi.

2. Krumpir ogulite i narežite na četvrtine, pa ga rasporedite po tepsiji. Začinite po ukusu. Narežite povrće( šampinjoni mogu ostat cijeli), pa i njega rasporedite.
Meso “popikajte” između povrća i sve skupa zalijte s malo ulja. Ulja ne treba previše jer i povrće i meso tokom pečenja puste svoj sok.

POPULARNO:  LAGANA I UKUSNA VEČERICA I KADA SE OHLADI…

3. U međuvremenu vam je bolja polovica napravila puno žara ? kojeg sad razgrnete, stavite tepsiju i pokrijete pekom/sačem. Važno je i dalje održavati vatru na nekom drugom mjestu da bi mogli po potrebi dodati žara.

4. Ja u početku večinu žara nagrnem oko peke, a tek pred kraj na nju da meso ne bi izvana izgorilo a unutra ostalo sirovo. Nakon jedno pola sata provjerite kakvo je stanje. Po potrebi okrenite meso.
Nakon jedno sat vremena nagrnite žar i po vrhu peke jer je vrijeme da se sastojci malo “zarešaju”. Pecite još neko vrijeme.

5. Iz iskustva savjetujem da je najbolje provjeravati kako se odvija pečenje. Vrijeme pečenja razlikuje se ovisno o veličini i vrsti peke, kao i o vrsti ložišta. Ja na žalost, još uvijek to radim na improviziranom ložištu, a zatvorena peć sigurno skraćuje vrijeme pečenja.

Izvor: receptimojekuhinje.com