DORUČAK KOJI SKIDA 10 KILOGRAMA ZA MJESEC DANA

Ključna stvar za uspješno mršavljenje nije samo ukupan broj kalorija, već i vrijeme kada ih unosite. Ukoliko se pridržavate ove dijete, možete da smršate i više nikada ne vratite kilograme.

Doručak je najvažniji obrok tokom dana jer obezbjeđuje potrebnu energiju za ostatak dana, pa se predvodnica dijete “Velikog doručka” Daniela Jakubovič bukvalno zalaže za realizaciju izreke: “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah.”

U svojoj knjizi “Dijeta velikog doručka” Jakubovič tvrdi da će doručak od 600 do 850 kalorija prije 9 sati ujutro djelovati kao saveznik metabolizma i drastično podstaći mršavljenje i uravnotežiti hormone, sagorijeti masne naslage.

“Obilan doručak zapalit će metabolizam, ali ključno je da doručak bude bogat proteinima i vlaknima. Ako se pridržavate svih pravila dijete, za 30 dana možete smršati i do 10 kilograma, a istovremeno jesti sladoled, picu i namirnice koje druge dijete ne dozvoljavaju“, kaže ona.

Kod strožije verzije dijeta Velikog doručka za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija, mada postoje i manje ograničavajuće verzije dijete.

“Doručak je važno jesti već 15 minuta nakon ustajanja. Čak i oni koji ne osjećaju glad ujutru, nakon dvije sedmice će se prilagoditi i buditi gladni“, ističe.

Šta možete da jedete

Svaki dan počinje obilnim doručkom i odvajanjem bar pola sata za uživanje u njemu.

Primjer doručka koji autorka ističe sastoji se od :

omleta s 3 bjelanca,

50 grama sira,

50 grama šunke,

povrća,

pola mafina sa sirom,

pahuljica od žita s 200 ml mlijeka,

smutija od jagode i čokoladnog kolača.

Iz dana u dan jedan doručak treba da se sastoji od sedam porcija proteina među kojima su dvije porcije mliječnih proizvoda, dvije porcije ugljenih hidrata, dvije porcije masti i jedne porcije slatkog deserta.

Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dvije porcije povrća sa skrobom i jedne porcije voća. Večera se sastoji od tri porcije proteina, dvije porcije povrća sa skrobom i dvije porcije voća, piše “Express“…