ZA ZDRAVU JETRU: Ove namirnice ČISTE ORGANIZAM i REGENERIŠU cijelo tijelo

Imamo dobre vijesti za vas: potpuno je moguće da poboljšate rad vaše jetre ako uključite ove namirnice u svakodnevnu ishranu.

Zeleni čaj

Sigurno ste čuli za mnoge dobrobiti zelenog čaja. Nutricionisti kažu da ima mogućnost da smanji količinu masti u tijelu (što pomaže vašoj jetri). Takođe sadrži antioksidante, koji mogu da smanje rizik od raka jetre, piše “Stil“…

Borovnice

Sve bobice su pune antioksidanata po imenu antocijanin. Ova jedinjenja mogu da zaštite ćelije jetre od oksidativnog oštećenja. Istraživanja kažu i da borovnice mogu da uspore rast ćelija raka.

Brokoli

Jedenje više povrća je važno za cijelo tijelo. Stručnjaci kažu da sve krstašasto povrće, poput brokolija, prokelja itd. može da pojača pročišćivačku funkciju jetre i spriječi njeno oštećenje.

Kafa

Vaša jutranja šolja je više nego doza energije. Studije pokazuju da kafa može da smanji upalu jetre (zahvaljujući hlorogenoj kiselini) i umanji štetu kod onih koji već imaju bolesnu jetru.

Orašasti plodovi

Orasi, bademi i ostali proizvodi su bogati omega 3 masnim kiselinama i vitaminom E, koji ne samo da poboljšavaju rad vašeg srca, ali može i da smanji rizik od bolesti jetre koji nisu uzrokovane alkoholom.

Maslinovo ulje

Kao zamjenu za margarin i margarin u kuhanju možete korisiti ovo zdravo ulje. Studije su pokazale da može da smanji nagomilavanje masti u jetri i poveća količine enzima.

Soja

Ova visoko proteinska namirnica može da smianju skladištenje masti u jetri i zaštiti vas od bolesti masne jetre.

Grejpfrut

Jasno je da je grejpfrut odličan izvor antioksidanata naringenina i naringina koji pomažu da se borite protiv upala i štite ćelije jetre od oštećenja.

Bijeli luk

Svi volimo da začinimo jela, ali ako hoćete da pri tome još smanjite masne naslage i spriječite bolest masne jetre onda to učinite sa bijelim lukom.

Avokado

Zadovoljite potrebe vašeg tijela sa zasićenim mastima iz ovog voća, koje vam pomaže da održite željenu težinu i smanjite oksidativni stres u ćelijama jetre.

Žitarice

Cijelo zrno je osnova zdrave ishrane. Ovsena kaša bogata vlaknima pružiće vam dobre ugljene hidrate i pomoći da se oslobodite viška kilograma.

Masne ribe

Losos, sardine i druge ribe bogate omega 3 masnim kiselinama su prepoznate kao hrana sa anti upalnim dejstvima. Masne ribe ne samo da poboljšavaju rad srca već se i bore protiv insulinske rezistencije, poboljšavaju ravnotežu enzima i smanjuju taloženje masti u jetri.