Zaustavite dijabetes uz manje soli, škroba, konzervansa…

Crveno meso najčešće se povezuje s rizikom od srčanih bolesti, ali naučnici upozoravaju da postoje dokazi o tome da male količine crvenog mesa mogu povećati rizik i od dijabetesa tipa 2.

Crveno meso

Tako su stručnjaci s Harvarda tokom jedne studije došli do zaključka da ljudi koji svakog dana jedu crveno meso, imaju za 19 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2 od onih koji ga jedu jednom sedmično ili rjeđe.

Pretpostavljaju da je stvar u povećanom unosu željeza, za koje se vjeruje da oštećuje ćelije koje proizvode inzulin.

Slično pokazuju i studije o utjecaju prerađenog mesa, kobasica i salama, s tim da dodatni negativan učinak ima visok nivo konzervansa i soli (natrija) pa rizik od dijabetesa tipa 2 kod onih koji takve namirnice jedu, svakodnevno raste iznad 50 posto.

Loš utjecaj na nivo šećera u krvi mogu imati i neke vrste povrća i voća te treba paziti kako i koliko ga jedemo.

Neke vrste voća i povrća sadrže veći udio složenih ugljikohidrata, uključujući i škrob, koji se u probavnom sistemu razgrađuje u glukozu.

Kad uđe i krvotok, dovodi do povećanja šećera u krvi. Ako takve namirnice jedemo često i u većim količinama, to može biti poticaj za razvoj dijabetesa tipa 2.

U namirnice bogate škrobom spadaju žitarice, riža, krompir, slatki krompir, mrkva te neke vrste povrća (kukuruz, bundeva, grašak i mladi grah). Te namirnice ne bismo trebali kombinirati u istom obroku.

POPULARNO:  DIJETA OD KOJE ZA SAMO 7 DANA NESTAJE 5 KILOGRAMA: GLAVNI SASTOJAK JE OVO ZDRAVO POVRĆE!

Treba ih jesti u manjim porcijama i s namirnicama bogatima vlaknima, jer one potiču probavu, pa i metabolizam šećera.

Općenita preporuka je da polovinu obroka treba činiti zeleno lisnato povrće, naprimjer kelj, špinat, blitva ili zelena salata, dok na ostatku tanjira možemo kombinirati ugljikohidrate te proteine.

Bolji okus

Kad je u pitanju voće, prednost treba dati onome koje sadrži više vode te prirodno kiselijem voću, kao što su jabuke ili borovnice.

Banane, hurme, smokve, šljive i grožđe treba jesti umjereno, jer sadrže veći udio šećera, a posebno oprezni trebamo biti sa sušenim voćem.

Zbog izuzimanja vode smanjuje se udio vlakana pa je udio šećera u tom voću još veći.

To znači da suho voće treba jesti umjereno. Također, iako se preporučuje unos cjelovitih žitarica, na deklaracijama provjeravajte udio šećera.

Naime, neke kombinacije žitarica za doručak mogu sadržavati i visok udio dodatih šećera koje proizvođači dodaju kako bi im dotjerali okus pa mogu imati i negativan učinak na nivo šećera u krvi.

Zato je uvijek bolje nabaviti “obične” žitarice te ih kombinirati sa svježim voćem ili orašastim plodovima. NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…