KORIJEN DOBAR PROTIV RAKA, A CVIJET ZA SRCE I DIJABETES: ZAŠTO OVU BILJKU MALO KORISTIMO!?

Zbog rastvorljivih vlakana, vitamina i hranljivih materija koje sadrži, u stanju je da spreči čak i rak debelog crijeva i želuca

Mnogo je neverovatnih ljekovitih koristi i provjerenih pozitivnih efekata koje ima korijen cikorije na tretiranje brojnih tegoba i bolesti, a to sve zahvaljujući prirodnim supstancama koje se nalaze samo u ovoj biljci.

Iako je korovska biljka, cikorija ili vodopija zauzima posebno mjesto u narodnoj medicini. Poznata po izuzetnoj plavoj boji cvjetova, cikorija oduvijek ukrašava livade ovog dijela svijeta. Svaki njen dio je ljekovit, a najviše korijen.

Samljeveni korijen cikorije može da se upotrebi i kao adekvatna zamjena za kafu, što je njena i najpoznatija primjena upamćena od davnina, ali postoji i mnogo drugih korisnih upotreba ove biljke.

Narodna medicina je smatra univerzalnim lijekom. Ovo su zdravstvene prednosti cikorije i njenog korijena:

Podstiče sistem za varenje

Najpoznatija zdravstvena korist cikorije je njen pozitivan efekat na varenje. Ona je bogata inulinom, vlaknom koje njeguje crijevnu floru i pomaže u razgradnji masti i redovnom pražnjenju crijeva.

Takođe, cikorija omogućava da se hrana što bolje apsorbuje u organizmu, pa na taj način redukuje šanse za pojavu uznemirenog želuca, oksidacije i druge nelagodnosti želuca koje su izazvane probavnim problemima.

Antioksidativna svojstva

Korijen cikorije bogat je polifenolima, koji su snažni antioksidanti, i njegova potrošnja u stanju je da poveća ove elemente u krvotoku.

Ovo obezbjeđuje zaštitu mnogih tjelesnih funkcija, kao što su srčani sistem i imunitet, usput izbacujući toksine i druge štetne elemente iz organizma.

Cikorija ima antigljivična i antimikrobna svojstva, koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.

Detoksikuje jetru i bubrege

Naučna istraživanja su pronašla dokaze da je korijen cikorije koristan za….Nastavite čitati klikom na  >NEXT<