ŽENE OPREZ! VEGINALNI SEKRET JE INDIKATOR MNOGIH BOLESTI I STANJA, ČAK I RAKA GRLIĆA MATERNICE

Boja i miris vaginalnog iscjetka može ukazivati na niz problema kiju muče žene. Boja i miris može ukazivati da se žene bore protiv neugodnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Sekret može biti čak i zelen, što ukazuje na to da žene boluju od se*sualno prenosivih bolesti, kazali su doktori u novoj knjizi “The Wonder Down under: User”s Guide to Vagina”, prenosi “RTL“…

Ukoliko je zaražena gonorejom, koja je obično bez simptoma, sekret može biti jedini simptom za ovu bolest.

Sekret može biti čak i indikator raka grlića maternice, ako je crven ili braon.

U nastavku pogledajte koji su najčešći oblici vaginalnog iscjetka i kada biste trebali otići doktoru:

Normalno: Proziran sekret

Sekret koji imate svaki dan i povezan je s menstrualnim ciklusom pa će biti nešto slabiji odmah nakon menstruacije, a nešto jači prije ovulacije. Takođe ćete možda primjetiti da se pojačava nakon vježbanja ili se*sa.

Normalno: Mliječnobijeli sekret

Takav se sekret takođe može pojaviti tokom ciklusa, posebno u prvoj polovini. Uglavnom ne ukazuje ni na nešto opasno, ali ako imate još neke simptome kao što je svrab i primjećujete da je sekret vrlo gust, možda je posrijedi gljivična infekcija.

Normalno: Rastegljiv sekret

Tijelo vam se sprema za trudnoću i količina estrogena raste oko ovulacije pa tada imate jači sekret nego obično i tako je rastegljiv da ga možete razvući među prstima. Zove se još i “plodna sluz” i zapravo je znak da možeš zatrudniti.

Normalno: Nježnoružičasti sekret

Ako primjetite blago ružičastu boju sekreta uoči menstruacije, ne morate paničiti. Vjerovatno se posteljica počela polako ljuštiti i uskoro ćete dobiti menstruaciiju. Ali ako takav sekret primjetiš usred ciklusa, to bi mogao biti rani znak trudnoće!

Oprez: Gusti grudvasti sekret

Dok je mliječnobeli sekret normalan, onaj nalik na zrnasti sir nije. To je simptom gljivične infekcije koju možete izliječiti protivgljivičnim preparatom kupljenim u apoteci bez recepta, ali nije loše posjetiti ginekologa.

Oprez: Sekret s mirisom ribe

Ako primjetiš snažan riblji zadah, to bi mogao biti simptom bakterijske vaginoze, infekcije izazvane bakterijama u materici. Ta se bolest obično liječi antibioticima pa moraš na pregled kod ginekologa da ti napiše recept.