ČUVENI TRAVAR S JUGA SRBIJE OTKRIVA: PRSKANO POVRĆE PRELIJTE OVIM I IZBACIĆE SVE OTROVE!

Nije tajna da i onaj ko pazi o zdravlju ne može sasvim da se zaštiti od štetnih materija, a ni prodavnice zdrave hrane često nisu garant. Zato nam je Nebojša Stamenović, čuveni travar iz Niša, otkrio kako da od prirode uzmemo sve što nam treba za dugovečnost i dao nam recept za najbolji detoks za celo telo.ČUVENI TRAVAR

Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, travar, kulinar, planinar, diplomirani eko-turizmolog i nekadašnji šef hilandarske kuhinje. On skoro dve decenije istražuje šta se sve to u prirodi krije a što nam može pomoći da živimo duže i kvalitetnije.

Danas Neša svim zainteresovanima daje recepte za najrazličitija jela od posebnog bilja, povrća, začina svih mirisa i ukusa. Savetuje ih i kako bi valjalo da se hranimo i koje namirnice da biramo.

Svestan je Nebojša da i onaj ko pazi ne može sasvim da se zaštiti od štetnih materija, a ni prodavnice zdrave hrane često nisu garant.

Zato za detoksikaciju organizma preporučuje glinu za piće, to jest bentonitsku glinu, koje ima u apotekama.

DETOKSIKACIJA:

– Jednu drvenu kašičicu gline uveče stavite u čašu vode. Prve nedelje se pije samo voda, a potom se promućka i pije se i talog.

POPULARNO:  NEUOBIČAJENI SIMPTOMI RAKA: MALI ZNACI KOJI VAS MOGU SPASITI

Treba je uzimati dvaput godišnje po 10 dana. A ako ne znate da li je povrće koje jedete prskano, prelijte ga uljem, sirćetom, začinom i glinom.

Ona za sebe lepi otrove i izbacuje iz tela – priča Neša koji je kroz planinarenje godinama upoznavao lekovite travke i pečurke.

Učio je dugo, čitao o bilju, pitao travare po pijacama i došao do tajnog recepta za dugovečnost.

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

U novoj „Blic ženi“ čitajte i koji prirodni melem je spas za psorijazu, zašto biljke treba saditi i brati prema Mesečevom setvenom kalendaru, koje lekovito bilje se bere u avgustu.

Tu ćete naći i brojne recepte za ukusna i zdrava jela iz Nešine kuhinje. Tu su špagete od tikvica, pirinač sa lekovitim biljem, zapečene njoke sa grilovanim povrćem, paprike punjene žitom, pečena cvekla sa prosom, paradajz punjen detelinom, ražnjići od sejtana.

Otkrićete i zašto su dobre biljke vratić i vranilovka i gde možete naći pečurke crne trube od kojih Neša štavi i slatko.

Nevena Dimitrijević/24sata.hr