DANSKO PECIVO

DANSKO PECIVO. Ljubav na prvi zalogaj. Slatko lisnato pecivo koje je proslavilo Dansku a ustvari potiče iz Austrije.Kada se prevede na danski znači Bečki hleb.

SASTOJCI:

300ml mleka

2/3 kvasca

1 kašika šećera

1 kašikica soli

oko 700 – 800gr brašna

250gr putera

dzem od kajsije

100gr šećera u prahu

1/2 kašikice cimeta

PRIPREMA:

Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašikom šećera. Dodati polovinu brašna i kašikicu soli pa i to razmutiti.

Dodati 50gr putera, a ostatak staviti u friz i žumance, pa postepeno dodavati brašno pa umesiti meko, glatko testo.

Ostaviti da ga odstoji 15 minuta.

Kad je odstajalo razvući u pravougaonik pa na trećinu narendati 1/3 ostalog putera.

Prebaciti trećinu pravugaonika ka unutra, na 2/3 preostalog testa, pa prebaciti treću trećinu preko prva dva dela.

Ostaviti da odstoji 10 minuta pa ponoviti postupak još dva puta razvlačeći u pravugaonik i rendajući margarin na trećinu testa, pa prebacivati testo.

Svaki put ostaviti da odstoji 10 minuta. testo bi trebalo da je mekano i da se lako razvlači.Kada je i treća tura odstajala 10 minuta razvući teszo opet u pravugaonik, da bude s’prsta debljine, pa iseći ga u trake širine 10cm i onda svaku traku u kvadrat, da dobijemo otprilike kvadrate 10x10cm.

 

Svaki kvadrat zarezati po 1cm od rubova.

U sredinu staviti dzem od kajsija, pa prebaciti izrezane krajeve, trouglove jedan prako drugog. Premazati sa razmućenim žumancetom sa malo ulja. Uključiti rernu na 50 stepeni. Poslagati u tepsiju na veće razmake napravljeno pecivo i dobro ga poprskati sa vodom.

Staviti u toplu rernu da odstoji i naraste 15 minuta. Izvaditi pa pojačati rernu na 200 stepeni. Staviti pecivo da se peče, otprilike 15 – 20 minuta, videćete kad fino porumeni.

Pečeno dansko pecivo izvaditi iz rerne, poslagati na poslužavnik i posuti šećerom u prahu u koji smo dodali malo cimeta.

Izvor: brzikolaci.com