Ova Šapčanka rađa samo BEBE DŽINOVE: Teodora ima 5 kg i 600 grama, a evo šta o tome kaže GINEKOLOG

Ako je beba na rođenju teža od četiri kilograma, govorimo o krupnoj bebi. Međutim, postoje i bebe “džinovi”, koje pređu i pet ili šest kilograma, kao što je Teodora Maksimović, koja je nedavno rođena sa pet kilograma i 600 grama, a koja je četvrta “divovska” beba u ovoj porodici iz Šapca.Foto: Privatna arhiva

Teodorini prethodnici, jedan brat i dve sestre, takođe su bili rekorderi odmah po rođenju.

– Dušana sam rodila jako mlada, imala sam samo 18 godina. On je bio težak pet kilograma i 250 grama.

Sledeća, Katarina, rođena je 2008. i sa četiri kilograma i 200 najsitnija je beba u našoj porodici.

Milica je rođena 2016. godine i težila je pet kilograma i 500 grama. I, naravno, šampion je Teodora sa pet kilograma i 600 grama – kroz smeh je rekla mama Slađana za Blic.

Ginekolog Mima Fazlagić objašnjava koji su mogući uzroci tog fenomena, kao i koliko je nošenje i rađanje krupne bebe rizičnije nego kada je novorođenče prosečne težine.

– Uzrok razvoja krupnog ploda može biti genetsko nasleđe.

Verovatnoća rođenja krupne dece se povećava kod roditelja koji su pri porođaju takođe bili krupniji, a povećana je i kod žena koje su već rodile krupno dete.

POPULARNO:  ŽENA IMALA NAOKO BEZAZLENE SIMPTOME: Doktori joj na kraju morali odsjeći nos, ruke i noge

Žene koje obole od gestacijskog dijabetesa, takođe, rađaju veliku decu – objašnjava ginekolog.

Prema njenim rečima, u slučaju šećerne bolesti se u krvi trudnice i u krvi pupčane vrpce ploda nakuplja prevelika količina glukoze zbog čega se povećava masa ploda i menja sastav njegovih masnoća.

– Rađanje bebe od preko pet kilograma uvek je malo rizičnije i nosi veću verovatnoću za carski rez, ali ako je ženina karlica odgovarajućih proporcija, porođaj može bez problema da se završi i prirodnim putem. Ginekolog je tu da proceni da li je beba proporcionalna majčinom porođajnom kanalu i da li je dobro ušla u karlicu. Ako nije, pristupa se carskom rezu. Pri vaginalnom porođaju uvek postoje rizici od različitih povreda mekih delova porođajnog puta ili da majka ne može da izgura veliku bebu i da mora da se primeni forceps ili vakuum – kaže ginekolog.

Izvor: zena.blic.rs / blic.rs