ZNATE LI ŠTA SVE DOVODI DO POJAVE CELULITA? ČETVRTU I OSMU STAVKU NIKAD NE BISTE OČEKIVALI!

Celulit nema veze sa tim da li imate višak kilograma ili ne, već je to problem koji se tiče kože, a ima ga 95 odsto žena i tek poneki muškarac.

 Zaboravite na ideju da će vam neka od mnogobrojnih dijeta pomoći da se rešite celulita.

Zapravo, mogu samo da dovedu do toga da ovi nabori na koži budu još izraženiji.

Ukoliko ne unosite dovoljno proteina, to može da dovede do zadržavanja vode u organizmu.

U tom slučaju, tečnost će popuniti sve komore ispod površine kože, od čega će se stvoriti ovi neprivlačni nabori. Takođe, česte varijacije u težini oštećuju elastičnost kože, na taj način stvarajući celulit. Nutricionisti preporučuju režim ishrane bogat proteinima – jedite ribu, jaja, morske plodove, belo meso, pasulj, žitarice. U ishranu uključite i malo „dobrih“ ugljenih hidrata, koje ćete uneti konzumiranjem povrća, voća i celih žitarica. Izbacite obrađene ugljene hidrate, kao što je beli hleb.

Stres

Photo: Pixabay

Nasuprot uvreženom mišljenju, stres vam neće pomoći da se „istopite“. Stres pospešuje proizvodnju hormona kortizola, koji „ohrabruje“ organizam da taloži masti na stomaku, kukovima, zadnjici i butinama.

Kao da to nije dovoljno, hormonske promene koje su uobičajene kod devojčica u pubertetu, ali i kasnije, u trudnoći i menopauzi, čine vezivno tkivo manje elastičnim.

Ove hormonske promene otežavaju organizmu da se izbori sa mastima, koje se talože i stvaraju celulit.

Povišen nivo kortizola povećava želju za jedenjem slatkiša i hrane bogate mastima.

Oduprite se želji i umesto toga, jedite voće ili orahe, koji su dobar izvor cinka, pa će vam brzo popraviti raspoloženje i umanjiti želju za „emotivnim prejedanjem“.

Pušenje

Photo: Pixabay

Cigarete oslabljuju i ometaju formiranje vezivnog tkiva, na taj način povećavajući šansu da dođe do oštećenja.

Dakle, cigarete pospešuju taloženje masti ispod površine kože i slabe cirkulaciju, zbog čega se voda zadržava u organizmu.

POPULARNO:  PRODUŽITE VEK TRAJANJA PEŠKIRIMA: UZ OVE TRIKOVE DUGO ĆE BITI MEKI I BARŠUNASTI!

Šta možete da uradite? Prestanite da pušite!

Lekovi protiv bolova

Neki od ovih lekova takođe mogu da uzrokuju zadržavanje vode u organizmu, što svakako pogoršava celulit. Ovaj neželjeni efekat izazivaju nesteroidni antiinflamatorni lekovi, u koje spadaju, na primer, aspirin i ibuprofen.

Ako pijete ove lekove, nemojte samovoljno prestajati sa tim, već se prvo posavetujte sa lekarom.

Liposukcija

Isisavanje viška masti liposukcijom nije rešenje za celulit. Mnogi estetski hirurzi upozoravaju da ovaj tretman može da dovede do neravnomernog raspoređivanja masti u telu, što će samo pogoršati problem.

Ukoliko ste rešeni da se podvrgnete nekom ovakvom zahvatu, tretman vakuumom je bolje rešenje.

Prekrštanje nogu

Ako duže vreme sedite prekrštenih nogu, trebalo bi da znate da na taj način ometate cirkulaciju u donjim ekstremitetima i sav pritisak prebacujete na venu koja se proteže duž unutrašnje butine.

Zbog svega toga može doći do zadržavanja vode u organizmu, što nikako ne želite.

Stručnjaci savetuju da vozite bicikl ili šetate, kako biste ublažili posledice sedenja.

Oštećenje od sunca

Prekomerno izlaganje suncu ubrzava starenje kože, a samim tim i pogoršava celulit. Sunčevi zraci izazivaju reakciju slobodnih radikala u telu, koji mogu da oslabe ćelije i vezivno tkivo.

Opekotine od sunca loše utiču na zdravlje kože, ali i pospešuju lučenje velikih količina toksina u organizmu, koji mogu da preopterete bubrege. Kada su bubrezi preopterećeni, sva tečnost se zadržava u tkivima i stvara celulit.

Dakle, potrudite se da budete umereno izloženi suncu i obavezno koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitinim faktorom.

Kardio vežbe

Trčanje u parku neće vam pogoršati celulit, ali ne očekujte ni da će „prepoloviti“ veličinu vaše zadnjice. Kardio vežbe mogu vam pomoći da smršate, ali ne i da definišete mišiće.

Dakle, počnite da radite čučnjeve, ako želite da istaknete guzu i rešite se celulita na ovom delu tela.

IZVOR: Mondo.rs