CRNI BIBER POSPJEŠUJE VARENJE, LIJEČI PREHLADU I KAŠALJ TE POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Korejski istraživači otkrili su da piperin, sastojak bibera, doprinosi eliminaciji suvišnih masnoća iz tijela.CRNI BIBER

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry utvrdilo je da piperin prekida formiranje novih masnih ćelija i na taj način pokreće metabolički lanac koji na razne druge načine sprečava nagomilavanje masti.

Taj isti piperin uzrok je što kišemo kad udahnemo mljeveni biber. Čim piperin stigne do našeg nosa golica nervne završetke koji uzrokuju kihanje.

Isto važi i za ljute zelene paprike. Zato kada sljedeći put budete koristili biber, okrenite glavu na drugu stranu da biste sačuvali nos od piperina.

Na svijetu postoji više od dvije hiljade vrsta bibera, ali najpoznatiji su crni, bijeli, zeleni i crveni biber.

Prema mišljenju ljekara alternativne medicine, crni biber ima najviše ljekovitih svojstava, a dobija se jednostavno sušenjem zelenog bibera na suncu.

Ovaj začin potiče iz Indije, a u Grčkoj se godinama unazad koristio i kao novac, odnosno sredstvo za razmjenu robe. Bogatstvo za vrijeme Rimskog carstva mjerilo se zalihama bibera.

Crni biber je odličan izvor mangana, željeza i vitamina K. Poznat je po tome što podstiče apetit, pospješuje varenje, eliminiše bakterije u želucu i pozitivno utječe na zdravlje crijeva. Odličan je za sprečavanje nadimanja stomaka i nastanka gasova. Pored toga, crni biber podstiče lučenje hlorovodične kiseline u želucu koja je potrebna za varenje proteina i drugih sastojaka hrane.

Biber podstiče i znojenje te izlučivanje urina. Osobe koje se bore s viškom kilograma trebale bi češće jesti crni biber jer ubrzava metabolizam i sagorjevanje kalorija.

PREHLADA I HOLESTEROL

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni biber u kombinaciji s kuhanim crnim vinom. Ukoliko napravite čaj od ovog začina uz neko ljekovito bilje, dobit ćete prirodni lijek protiv kašlja.

Uz pomoć crnog bibera možete smanjiti nivo holesterola u krvi te na taj način smanjiti rizik od srčanih bolesti. Biber može pomoći i kod izbjegavanja kardivaskularnih oboljenja te problema s jetrom.

Crni biber često se koristi i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti. Također ga možete koristiti i kao piling za smanjenje celulita na koži. Ukoliko nekoliko puta sedmično isperete usta s malo vode, soli i bibera, spriječit ćete bolesti desni i zubobolje.

Brojna su ljekovita dejstva crnog bibera, a ukoliko volite konzumirati ovaj začin, najbolje je da ga kupujete u zrnu te kod kuće sameljete jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus. Biber uvijek čuvajte na zatvorenom, tamnom i suhom mjestu.

Izvor: klix.ba