NE JEDU NIŠTA KUPOVNO I SVE PRAVE RUČNO: EVO KAKO SU JOVIĆI IZLIJEČILI DJEČJU ASTMU BEZ LIJEKOVA

U kući porodice Jović iz Novog Sada već osam godina ne jedu se kupovni proizvodi, odnosno ono što je upakovano u kesicu, konzervu ili drugu ambalažu. Na taj način alergene E konzervanse koji se nalaze gotovo u svakom proizvodu i koji se dodaju da bi hrana duže trajala, više ne konzumiraju.

Trojica sinova odavno su navikli na takav ritam života, a pogotovo kada su roditelji otkrili da im dvoje djece boluju od astme.

Ne želeći da kljuka svoje mališane lijekovima koje su propisali lekari, a upućena u sastav lijekova, Verica Jović, diplomirani tehnolog, uz podršku supruga Slobodana, pravnika, preuzela je stvar u svoje ruke i svojoj djeci napravila kapi protiv astme, piše sajt “Priče sa dušom“.

Priča o njenom proizvodu brzo se pročula širom Srbije, a u međuvremenu je proširila paletu u kojoj su sada i prirodna pasta za zube, dezodoransi, repelenti protiv komaraca, kolekcija za sunčanje, melem protiv opadanja kose.

Od sastojaka Verica koristi domaće biljke, hladno cijeđena ulja, etarska ulja, ši buter, kakao buter, glinu.

U njenom radnom kutku nema mašina sa elektromagnetnim zračenjem i sve se radi ručno.

– Najstariji sin je imao tri godine kada su se javili prvi problemi. Shvatili smo da su hrana i način života najvažniji u liječenju astme i kako smo pomogli njemu sa tim etarskim uljem, pomogli smo i najmlađem sinu.

Ljudi su počeli da nam se javljaju jer je većini bio problem to što su po savjetu ljekara djeci davali kortikosteroide – priča mi Verica kako je nastalo Oraj zdravlje i ističe da uzimanje pomenutih lijekova kod male djece može da zaustavi rast.

Kako je sve počelo? Ideju da se bave proizvodnjom etarskih ulja dobili su nakon posjete Francuskoj. Porodično su bili na turniru džudoa koji treniraju, spojili lijepo i korisno i čitali literaturu o ljekovitom bilju na francuskom jeziku.

– Srećom, učila sam francuski jezik kao mala, a i Bobanova majka je profesorka francuskog jezika. Sve se lijepo poklopilo, a imali smo i savjetovanje sa francuskim stručnjacima tim povodom – sjeća se.

Verica dodaje da ne postoji idealno rješenje, jer je svaki organizam priča za sebe i drugačije reaguje. Postoji više vrsta fito – terapija: francuska, ruska, engleska. Kod svih se koristi autohtono bilje, dok nama najviše pomažu biljke koje rastu kod nas.

– Normalno je da Francuzi ne poznaju naše bilje tako dobro kao što mi poznajemo svoje, i obratno. Zbog toga se liječenje prilagođava bilju koje možemo ovdje da nađemo i uljima koje ovdje imamo, mi u Srbiji, Francuzi u Francuskoj.

Svakako da su oni napredniji u proučavanju biljaka u odnosu na nas i imaju znatno bogatiju floru, ali je osnova ista. Takođe, od njih sam naučila da treba da naučimo da kombinujemo biljke, jer nisu sve kompatibilne.

Kada su izbacili lijekove iz upotrebe i uveli etarska ulja i promijenili ishranu, ne samo da su pomogli sinovima koji imaju astmu nego su i cijeloj porodici podigli imunitet.

– Važno je krenuti od toga šta jedete. Mi kod astme liječimo posljedice tek kad vidimo da dijete ne može da diše i kada počnu da se javljaju osipi po koži, pa onda idemo kod ljekara. Tada počinje liječenje, a zaboravljamo da su djeca do tada jela grickalice, keksiće, brzu hranu. Plus se pitamo što su nam djeca gojazna. Gojaznost je uzrok mnogih bolesti. NASTAVAK NA STRANI 2